Je pravděpodobné, že se brynza i brambory ve vaší kuchyni objevují poměrně často. Zde je několik chutných pokrmů, které tyto oblíbené suroviny Slováků kombinují.
Dnes je den brynzy! Oslavte ho s námi a připravte si něco dobrého z tohoto oblíbeného ovčího produktu.
Například tuto kombinaci dvou oblíbených pokrmů ideální pro sobotní oběd nebo víkendovou večeři:
Češi milují brambory!
Brambory nosíme spolu se zelím jako dědictví po našich pradědečcích a prababičkách. Když chyběla pestrost stravy, mohly brambory přispět svou všestranností k rozmanitosti jídel, která byla chutná, jednoduchá a sytá.
I dnes, kdy už nemáme problém sehnat místo brambor jinou zeleninu nebo přílohu, zůstávají na vrcholu našeho jídelníčku. Navíc v téměř stejné podobě, v jaké je připravovali naši předkové. A jsme si jisti, že jejich výsadní postavení ve slovenské kuchyni se ještě dlouho nezmění.
Češi poklad – bryndza!
Zdravá, chutná a jedinečná. Přesně tak ji lze definovat z místního salámu. I tento bílý poklad má mezi našimi krajany mnoho příznivců, kteří se ho nemohou nabažit.
Nejen brynza májová má fantastické účinky na naše zdraví. Které to jsou, zjistíte v tomto krátkém videu:
Vždyť se jedná o mléčný výrobek, který je nezbytnou součástí našeho národního jídla. A přesně tak! V brynzových haluškách najdete i zmíněné brambory. Všichni však dobře víme, že oblíbené halušky nejsou jedinou kombinací těchto dvou surovin.
Dnes si představíme několik tradičních i méně známých receptů, ve kterých kombinace brynzy a brambor dělá divy.
Lahodné pokrmy z brynzy a brambor
Brynzové halušky: Určitě nemůžeme začít jiným receptem než naším národním jídlem, kterého se mnozí z nás nemohou nabažit.
Brynzový koláč: Vynikající slaný koláč s bramborovým těstem a náplní z brynzy a šunky. Tento slovenský koláč musíte vyzkoušet!
Brynzový koláč s bramborovou krustou
Jednoduchá pochoutka, která v sobě dokonale spojuje dvě oblíbené místní suroviny – brynzu…
Brynzové brambory: Pečené brambory proložené slaninou, zapečené v brynzové omáčce.
Brynzové brambory prokládané slaninou
Pečená bramborová pochoutka, které nikdo neodolá.
Bryndza pierogi: další slovenská klasika, kterou rádi jíme v kolíbce, restauracích i doma.
Slovenská tradiční kuchyně skrývá mnoho pokladů. Jedním z nich je bezpochyby…
Smažené pirohy: Pokud jste ještě neochutnali smaženou verzi brynzových pirohů, určitě to napravte. Jsou fantastické!
Smažené pirohy s brynzou
Už jste někdy smažili pirohy? Pokud ne, je nejvyšší čas to vyzkoušet! Postup je stejný jako u…
Brynzové krokety: Dalo by se říci, že se jedná o mimořádně delikátní přílohu. Ale věřte, že tyto krokety zmizí dřív, než stihnete dojíst hlavní chod.
Zapečené bramborové krokety s brynzou
Dokonalá příloha nebo chutná svačinka.
Bramborové placky s brynzou: Tradiční bramboráky s jednoduchou omáčkou z brynzy a zakysané smetany. Neodolatelné!
Bramborové placky s brynzovou pomazánkou
Naprosto dokonalá kombinace křupavých koláčků a čerstvé brynzy.
Demižón: lahodná, bohatá a tradiční slovenská polévka.
Demicat: Rychlá brynzová polévka
Jednoduchá, chutná, ryze slovenská polévka, která zahřeje a zasytí.
Plněné brambory: Chutná a jednoduchá večeře z pečených brambor ve slupce, jejichž vnitřek smícháme s brynzou a krátce zapečeme do křupava.
Zapečené brambory s brynzou a bylinkami
Lahodné, křupavé a aromatické brambory plněné brynzou, cizrnou a čerstvými…
Bramborová baba: Tradiční těsto z nastrouhaných brambor pečené do křupava a podávané s brynzovou zálivkou.
Bramborová baba s medvědím česnekem a brynzou
Voňavá baba s čerstvými bylinkami a májovou brynzou.
Halušky ve slovenštině: bramborové noky zapečené s brynzou a slaninou. Co víc si přát od kombinace slovenské a italské kuchyně?
Halušky zapečené s brynzou a slaninou
Milované gnocchi trochu jinak!