Při hledání sladkých chutí v domácí kuchyni se koláčky objevují jako klasická a univerzální varianta. Dnes se s vámi podělíme o neomylný recept, který kombinuje rustikální strukturu ovesných vloček se sladkou a šťavnatou explozí borůvek. Připravte se potěšit své chuťové buňky těmito neodolatelnými ovesnými a borůvkovými koláčky.
Složení: 1:
1 1/2 šálku celozrnné mouky
1 1/2 šálku ovesné mouky
1/2 šálku hnědého cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 čajové lžičky jedlé sody
1/2 čajové lžičky soli
1/2 šálku (1 tyčinka) studeného másla nakrájeného na kostičky
1 šálek čerstvých nebo mražených borůvek
1 šálek podmáslí nebo podmáslí s několika kapkami citronové šťávy
Návod k přípravě:
Předehřejte troubu na 220 °C.
Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem nebo jej lehce vymažte tukem.
Ve velké míse smíchejte celozrnnou mouku, ovesnou mouku, hnědý cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
Do moučné směsi přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Pomocí nože na těsto nebo rukama zapracujte máslo, dokud směs nebude mít pískovou strukturu a máslo nebude rovnoměrně rozložené.
Do moučné směsi přidejte borůvky a jemně je promíchejte, aby se obalily moukou.
Uprostřed směsi udělejte důlek a přilijte podmáslí (nebo citronové mléko). Opatrně promíchejte stěrkou nebo dřevěnou lžící, dokud nevznikne lepivé těsto.
Přeneste těsto na lehce pomoučněnou plochu a jemně hněťte, dokud se nevytvoří disk o tloušťce přibližně 2,5 cm.
Pomocí vykrajovátka nebo nože nakrájejte těsto na trojúhelníky nebo požadovaný tvar a položte je na připravený plech, přičemž mezi jednotlivými koláčky nechte mezeru.
Koláčky pečte v předehřáté troubě 12-15 minut nebo dokud nejsou na povrchu zlatavě hnědé.
Vyjměte je z trouby a před konzumací je nechte mírně vychladnout. Můžete je podávat s máslem, džemem nebo jen tak samotné.
Díky kombinaci výživných ovesných vloček a šťavnatých borůvek jsou tyto koláčky pochoutkou, která jistě uspokojí i ty nejsladší chutě, které nás potkají. Dobrou chuť!