Blog

Lékař upozorňuje na toxickou látku v čaji, medu a mléce

157views

Lidé se často bojí „hemózy“, ale považují vše přírodní za prospěšnější a zdravější. Ve skutečnosti však může být tato mylná představa velmi nákladná. Toxikologové hovoří o nebezpečných látkách, které se mohou skrývat v běžných a nejjednodušších produktech.

Lidé o nich ani nevědí

Jako příklad uvedl odborník studii německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik. V ní se odborníci ptali místních obyvatel na to, jakých toxických látek v potravinách se nejvíce obávají.

Ukázalo se, že většina se obává pesticidů a mikroplastů v potravinách. Ale přírodní toxiny v běžných rostlinných potravinách dělaly starosti polovině dotázaných.

Ze všech rostlinných toxinů jsou nejznámější opiáty – slyšelo o nich 61 % respondentů průzkumu. Téměř dvakrát méně jsou na tom kumariny, o kterých ví 31 % respondentů průzkumu. Ale jen 26 % účastníků průzkumu ví o velmi běžném rostlinném toxinu solaninu, který se nachází i v běžných zelených bramborách.

Běžní lidé prakticky žádné pyrrolizidinové alkaloidy nepojmenovali. V poslední době však nabývají na významu. To vše kvůli onomu velmi populárnímu názoru, že vše přírodní je nutné a nejzdravější.

Jed pro játra

Pyrrolizidinové alkaloidy a jejich oxidované varianty se stále častěji stávají kontaminanty medu, čajů, zejména bylinných čajů, koření, aromatických nálevů, rostlinných léčiv a rostlinných doplňků stravy.

Kromě toho volně žijící zvířata často sežerou, co mohou, a v důsledku toho se alkaloidy nacházejí v mléce, mase a vejcích.

Proč jsou pyrolizidinové alkaloidy nebezpečné? Tyto látky a jejich metabolity jsou genotoxické a hepatotoxické a tento fakt potvrzují i výzkumy.

Dvě třetiny respondentů se však obávají právě kvůli „reziduím přídatných látek“ používaných při výrobě potravin. A to vše proto, že „nejsou přírodní, jen chemie“.

A plísně jsou přirozené, nijak zvlášť se jich nebojí a často je z potravin prostě odstraní. A to i přesto, že výrobek s ní je již zkažený a z toxikologického hlediska nijak zvlášť bezpečný.

Proč je ale potom modrý sýr považován za rafinovanou pochoutku? Jde o to, že plíseň a plíseň se liší. A stejná modrá plíseň není pro zdraví běžných lidí nebezpečná. Ale černá plíseň, která napadá domy a budovy, může představovat smrtelné nebezpečí.

Leave a Response