Nejlepší domácí tatarská omáčka: retro recept, který vám připomene chuť tatarské omáčky z našeho dětství
Takto připravovaly domácí tatarskou omáčku naše babičky. Pojďte si s námi připomenout tu fantastickou chuť.
Než se podíváme na recept na retro tatarskou omáčku, určitě dejte šanci i této omáčce, budete ji mít hotovou za 10 minut a její chuť vás okouzlí natolik, že jí budete chtít polévat všechna jídla:
Řidší, ale extra svěží omáčka
Tatarská omáčka je jednou z nejoblíbenějších omáček na našem trhu, hned po kečupu a majonéze. Kromě svěží přílohy ke smaženému sýru, pečeným bramborám je také součástí čerstvých pomazánek a tradičních salátů.
V dnešní době má tatarská omáčka poměrně hustou konzistenci a kupovaná tatarská omáčka většinou obsahuje majonézu (olej, žloutky), ocet, cukr, kyselé okurky a hořčici. Tato kombinace přísad dodává omáčce kromě tužší konzistence také typicky kyselou, svěží chuť.
Pokud jste však v minulosti ochutnali domácí tatarskou omáčku své maminky nebo babičky, jistě si vzpomenete, že byla o něco řidší a ještě více aromatická. Tato chuť je tak jedinečná, že si na ni téměř vzpomenete, když si vzpomenete na chlebíčky nebo smaženou cihlu v křupavé strouhance. A my jsme našli recept přesně na tuto nostalgickou tatarskou omáčku. Základní rozdíl je v záměně majonézy za pochoutkovou zakysanou smetanu.
Zde je recept:
Domácí retro tatarská omáčka
Budeme potřebovat:
- 1 lahůdkový krém
- 3 střední kyselé okurky
- malá cibule
- lžíce plnotučné hořčice
- moučkový cukr podle chuti
- sůl podle chuti
- půl hrsti nasekané petrželky nebo kopru (nepovinné)
Postup:
1) Kyselé okurky a cibuli nakrájejte najemno nožem, v sekáčku nebo je můžete také nastrouhat na struhadle. Přendejte je do mísy.
2) Poté k zelenině přidejte smetanu na dochucení a hořčici.
3) Nakonec vzniklou omáčku dochutíme solí a cukrem a můžeme přidat i nasekanou petrželku (kopr).
Retro tatarskou omáčku podávejte s dokonalým smaženým sýrem:
Smažený sýr: takhle se nikdy nerozpustí
Tento pokrm se často objevuje v našich restauracích, ale doma ho děláme méně…