Představujeme vám recept na selský řízek, který je nejen levný, ale také nesmírně chutný a výživný. Z běžných surovin, jako je cibule, vejce a krupice, můžete připravit chutné jídlo, které zasytí celou rodinu.
Co budeme potřebovat:
- 3 cibule (500 g)
- 2 vejce
- 3 polévkové lžíce krupice
- 2 stroužky česneku
- Sůl a pepř podle chuti
- Rostlinný olej na smažení
- 400 ml rajčatové omáčky (nebo přetlaku)
Jak postupovat:
1) Příprava cibulové směsi: Nakrájejte cibuli na velmi malé kousky. Ve velké míse smíchejte cibuli, vejce, krupici, rozdrcený česnek, sůl a pepř. Pro výraznější chuť můžete přidat lžíci sójové omáčky. Směs nechte 10-15 minut odpočívat, aby krupice nabobtnala.
2) Tvarování a smažení řízků: Z cibulové směsi vytvarujte mokrýma rukama placičky. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a kotlety osmažte z obou stran dozlatova.
3) Dušení: V hrnci podusíme řízky, které se v něm nacházejí: Opečené steaky přendejte na jinou pánev a přelijte je rajčatovou omáčkou. Dusíme na mírném ohni přibližně půl hodiny, dokud řízky nezměknou a omáčka se trochu nezredukuje.
4) Servírování: Kuchyňské maso se nakrájí na plátky, které se nacházejí na povrchu, a na talíře se podává v troubě: Hotové řízky podávejte s oblíbenou přílohou, například s vařenými brambory, rýží nebo těstovinami.
Závěr
Tento jednoduchý a úsporný recept na rustikální řízky dokazuje, že chutné a syté jídlo nemusí stát majlant. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se, že i z obyčejných surovin lze vytvořit něco neobyčejného.