Chutný sirup si můžete vyrobit i z opravdu neobvyklých surovin. Podívejte se!
Uložte si tento recept a vyzkoušejte ho, až bude jahodová sezóna v plném proudu:
Pro švédského šéfkuchaře a cukráře z časopisu My Feldt hrají bobule a květiny důležitou roli. Ve své nové knize ukazuje, že nepatří jen na dětský jídelníček a že je lze připravit téměř z čehokoli.
Neobvyklé sirupy z voňavých květů
Růžový sirup
Složení na cca 1,5 litru:
- Okvětní lístky 30 jedlých růží
- 300 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (asi 6 citronů)
- jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 litr vody
- 750 g cukru
Postup:
1) Do velké sklenice vložte okvětní lístky růží, citronovou šťávu a kůru.
2) V hrnci vařte vodu a cukr, dokud se cukr nerozpustí. Cukrový sirup nalijte na okvětní lístky růží. Přikryjte, uložte do chladničky a nechte 2 dny louhovat.
3) Sirup přecedíme do čistých sterilizovaných lahví. Uchovávejte v chladničce po dobu 1 až 2 týdnů.
Magnóliový sirup
Složení pro cca 700 ml:
- 400 ml vody
- 300 g cukru
- 50 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (přibližně 1 citron)
- 7 květů magnólie (pouze okvětní lístky)
Postup:
1) V hrnci vařte vodu a cukr, dokud se cukr nerozpustí.
2) Odstavte hrnec z ohně a nechte cukrový sirup vychladnout. Přidejte citronovou šťávu. Vložte okvětní lístky magnólie do sklenice a zalijte je cukrovým sirupem. Přikryjte a nechte 2 dny louhovat.
3) Květy sceďte a sirup nalijte do čistých sterilizovaných lahví. Uchovávejte v chladničce po dobu 1 až 2 týdnů.
Nezapomeňte, že brzy nastane sezóna černého bezu. Tu si můžete připravit z jeho jedlých a voňavých květů:
Zimolezový sirup s jahodami
Zimolez může být jedovatý. To se však týká pouze plodů. Sirup z květů je lahodný a naprosto bezpečný k pití.
Složení na cca 800 ml:
- 15 květů zimolezu
- jemně nastrouhaná kůra ze 2 citronů
- 180 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (4-5 citronů)
- 400 g cukru
- 500 g jahodové šťávy (přibližně 750 g čerstvých jahod)
Postup:
1) Utrhněte okvětní lístky ze zimolezu a vložte je do sklenice. Přidejte citronovou kůru a šťávu.
2) Přiveďte cukr a jahodovou šťávu k varu a zalijte okvětní lístky. Přikryjte a nechte louhovat v chladničce 1 až 2 dny, podle požadované síly.
3) Šťávu přelijte přes sítko do čistých sterilizovaných lahví. Protože šťáva není pasterizovaná, vydrží v chladničce asi 1 týden. Chcete-li dosáhnout delší trvanlivosti, uzavřete ji.
TIP: Zřeďte sirup šumivým vínem nebo minerální vodou a připravte si lahodný spritz nebo limonádu.
Sirup z lipových květů
Složení pro cca 500 ml:
- 20 g lipového květu (40-50 lipových květů)
- 300 ml vody
- 320 g cukru
- jemně nastrouhaná kůra ze 2 citronů
- 70 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (asi 1 ½ citronu)
Postup:
1) Vložte květiny do sklenice.
2) V hrnci vařte vodu a cukr, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z plotny a nechte vychladnout. Přidejte citronovou kůru a šťávu. Nalijte na květy, přikryjte pokličkou nebo potravinářskou fólií a nechte přes noc louhovat.
3) Sirup přelijte přes sítko do čistých sterilizovaných lahví. Uchovávejte v chladničce po dobu 1 až 2 týdnů. Vychutnejte si ho ledově vychlazený!
Šeříky stále kvetou a i z nich můžete připravit lahodný, voňavý a krásně barevný sirup:
Zdroj.