Recepty na jídlo

Recept na lahodné pudinkové šneky: ideální pochoutka na velikonoční stůl

254views

Pudinkoví šneci z kynutého těsta jsou nadčasovou a oblíbenou pochoutkou, která si zaslouží místo na každém velikonočním stole. Tito šneci plnění vanilkovým krémem a tvarohem představují dokonalou kombinaci jemného těsta a lahodné náplně. Tento recept je jednoduchý na přípravu a dává prostor pro kreativitu – můžete přidat různé příchutě pudinku, ovoce, ořechy nebo cokoli jiného, co vás napadne.

Ingredience

Na těsto:

  • 500 gramů hladké mouky extra speciál
  • 300 mililitrů mléka
  • 2 žloutky
  • 70 gramů másla
  • 70 gramů moučkového cukru
  • 42 gramů čerstvého droždí
  • Špetka soli

Na náplň:

  • 350 mililitrů mléka
  • 3 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g jemného tvarohu bez hrudek
  • Rozinky

Další:

  • 1 vejce (na obalení)
  • Trochu mléka

Postup přípravy

1) Příprava kvásku: V nádobě připravte kvásek z poloviny vlažného mléka, trochy cukru, mouky a rozdrobeného droždí. Promícháme a necháme asi 10 minut vzejít kvásek.

2) Příprava těsta: Mouku prosejeme do mísy, přidáme moučkový cukr, špetku soli, žloutky, změklé máslo, kvásek a zbylé vlažné mléko. Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3) Příprava náplně: Z mléka, cukru, vanilkového cukru a pudinku připravíme hustý pudink. Necháme ho vychladnout a pak do něj vmícháme tvaroh a rozinky.

4) Tvarování šneků: Vyválené těsto potřete pudinkovou náplní, srolujte a nakrájejte na kolečka. Položte na plech s pečicím papírem a nechte ještě chvíli kynout.

5) Upečení: Vychladlé těsto upečeme v troubě a necháme ho vykynout: Potřete rozšlehaným vejcem s mlékem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 20-30 minut dozlatova.

6) Dokončení: Po upečení nechte šneky chvíli vychladnout a pak je můžete posypat moučkovým cukrem, aby vypadali sladší a atraktivnější.

Vyzkoušejte také:

Tipy pro dokonalý výsledek

  • Klíčový je kvásek. Před přidáním ostatních ingrediencí se ujistěte, že kvásek opravdu pracuje. Měl by být zpěněný a plný bublinek.
  • Těsto musí být vláčné. Pokud je těsto příliš tuhé, neváhejte přidat trochu více mléka, aby se s těstem snadno manipulovalo a šneci zůstali po upečení vláční.
  • Náplň podle chuti. Experimentujte s různými druhy pudinků, abyste změnili chuť náplně, nebo přidejte různé ovoce či ořechy pro zajímavější texturu a chuť.
  • Důležité je kynutí. Nedělejte ukvapené kroky a dopřejte těstu dostatek času na vykynutí a zdvojnásobení objemu. Tím zajistíte, že šneci budou po upečení krásně nadýchaní.
  • Opatrné pečení. Během pečení hlemýždě hlídejte, aby se nepropekli. Každá trouba peče trochu jinak, takže časy jsou přibližné. Šneci by měli být zlataví a krásně voňaví.

Podávání a skladování

Pudinkoví šneci jsou nejlepší čerství, ale v uzavřené nádobě vydrží i několik dní, aby zůstali měkcí. Můžete je podávat jako sladkou svačinku k odpolední kávě nebo čaji nebo jako chutný dezert po rodinném obědě či večeři.

Závěr

Tento recept na pudinkové šneky z kynutého těsta nabízí skvělý způsob, jak připravit něco výjimečného na velikonoční stůl nebo pro jakoukoli jinou příležitost. Je to jednoduchý způsob, jak vytvořit sladké pečivo, které potěší každého, kdo má rád kombinaci měkkého těsta a bohaté náplně. S trochou cviku a kreativity můžete vytvořit úžasné variace tohoto receptu, které rozzáří každý stůl. Dobrou chuť!

Leave a Response