Blog

Jak se zbavit bramborového brouka pomocí oleje – metoda, která funguje

2.5kviews

Pokud se na listech brambor objevily otvory, je to signál přítomnosti bramborového brouka z Colorada, proto je nutné s ním začít co nejdříve bojovat.

Jak se zbavit bramborových brouků coloradských

Olej účinně bojuje proti škůdcům a je použitelný, protože je alternativou k chemickým pesticidům.

Rostlinný olej je třeba smíchat s vodou a přidat trochu tekutého mýdla. Tuto směs je třeba nalít do lahve s rozprašovačem. Postříkejte s ní hmyz a po chvíli uvidíte, že tento přípravek opravdu pomáhá. Kapalina naruší schopnost brouků dýchat, takže uhynou a nebudou již napadat rostliny.

Smíchejte jeden šálek oleje se lžící jemného tekutého mýdla. Poté zřeďte dvě polévkové lžíce této směsi v jednom litru vody. Nalijte do rozprašovače a postříkejte místa, kde jsou bramboroví brouci coloradští nejaktivnější. Je nutné zpracovat nejen horní listy, ale i spodní, protože pod nimi se často nacházejí vajíčka škůdců.

Další metody boje proti brouku bramborovému z rodu Colorado

Účinné jsou také následující recepty:

  • Rozpusťte 100 g suché hořčice v 10 litrech vody a přidejte 100 ml 9% octa;
  • Rozpusťte 100 g suché hořčice v 1 litru vody a přidejte trochu pracího mýdla.

Brambory se ošetřují lidovými prostředky alespoň jednou týdně.

Mezi řádky brambor můžete také vysadit hořčici, a když vykvete, posekejte ji a rozsypte pod keře. Tím odpudíte nejen bramborového chrobáka coloradského, ale také drátovce.

V boji proti komentovanému škůdci věnujte pozornost cibuli a česneku. K jejich přípravě se používají jak celé rostliny, tak i lusky.

Vezměte 200 g cibulových vloček a rozdrcených hlaviček česneku, přidejte 10 litrů vody a směs vařte 2 hodiny na mírném ohni Poté vývar sceďte a přidejte vodu, aby dosáhl objemu 10 litrů. Pro lepší přilnavost přípravku na listy přidejte 30 g pracího mýdla.

Můžete si také připravit cibulový nálev. K tomu naplňte třílitrovou sklenici do třetiny cibulovými vločkami, naplňte ji po okraj teplou vodou a postavte na 2 dny na tmavé místo. Poté tekutinu sceďte, zřeďte vodou (1:2) a přidejte 10 g tekutého mýdla. Výrobek je připraven k použití. Postříkejte jím plodiny.


Leave a Response