Blog

Lunární kalendář na červen 2024 – co a kdy sázet

173views

Zkušení zahrádkáři dávají každý měsíc pozor – v určité dny je nejlepší vysadit určité rostliny, v jiné je lepší na zahradě nic nedělat. Chcete-li zjistit, kdy můžete vysazovat květiny, zeleninu a ovoce a kdy je lepší se jakýchkoli prací na zahradě vzdát, podívejte se na kalendář výsevů na červen 2024.

Přestože se většina plodin sází v dubnu až květnu, v červnu je nejen možné, ale i nutné sázet. Existuje určitá kategorie pozdní zeleniny, která může růst až do podzimu, takže aby byla úroda až do pozdního léta, je třeba rostliny vysazovat v červnu a dokonce i v červenci.

Zahradnický lunární kalendář na červen

Po hlavní květnové výsadbě nezapomeňte zeleninu přikrmovat a hnojit. Tím se zajistí další růst kořenového systému a hnojení zvýší růst plodin a velikost plodů. V tomto období je také nutné provést preventivní ošetření proti škůdcům.

Dny vhodné pro výsadbu jsou: 3.-4., 9., 16.-19., 24., 26.-28. června.

Ve kterých dnech nelze nic sázet : 5. – 7., 11., 21. – 23., 25., 30. června.

Výsevní kalendář doporučuje vysazovat rostliny za novoluní. V této době všechny sazenice dobře zakoření a všechny zaseté plodiny dobře plodí. Během úplňku je lepší jakékoli práce odložit, protože tyto dny jsou na zahradě považovány za prázdné a neproduktivní. Při ubývajícím Měsíci nespěchejte s výsadbou rostlin a při ubývajícím Měsíci si můžete naplánovat výsadbu všech druhů zeleniny, bobulovin a květin.

Co sázet v červnu

V prvním letním měsíci můžete vysadit špenát, bazalku, zelenou cibuli, rozmarýn a mátu. První polovina června je vhodná také pro výsadbu sladkých paprik, rajčat a okurek. V tomto období se také vysazuje křen a česnek.

Druhá polovina měsíce je vhodná pro výsadbu brokolice, květáku, kopru, petržele, koriandru, cuket a dýní. Co se týče ovocných stromů a keřů, v červnu lze vysazovat třešně, hrušky, jabloně, maliny, hroznové víno a rybíz. V létě vysazujte na záhon letní květiny, které budou kvést až do podzimu. Mohou to být heřmánek, nasturtie, astry nebo měsíčky.

Leave a Response