Blog

Pylová alergie – typy a léčba

119views

Pyl je velmi jemný prach, který pochází ze stromů, , trav a plevelů. Jsou jednou z nejčastějších příčin alergií. Alergie jsou vyvolány nepříznivou imunitní reakcí organismu.

Více informací:

Příznaky

U lidí s pylovou alergií imunitní systém mylně identifikuje pyl jako nebezpečný. V důsledku toho začne imunitní systém produkovat chemické látky, včetně histaminu, aby bojoval proti pylu. Tento proces se nazývá alergická reakce a konkrétní druh pylu, který ji vyvolává, je znám jako alergen. Alergická reakce vede k řadě dráždivých příznaků, jako je kýchání, ucpaný nos a slzení očí. V závažnějších případech způsobuje také dušnost.

Foto: iStock

Více:

Někteří lidé mají příznaky alergie po celý rok, zatímco jiní je mají jen v určitých ročních obdobích. Například lidé citliví na pyl břízy mají obvykle zvýšené příznaky na jaře, kdy břízy kvetou. Podobně lidé s alergií na ambrózii jsou nejvíce postiženi na začátku roku, kdy se objevují alergie na .

Jakmile se u člověka jednou objeví pylová alergie, je nepravděpodobné, že by zmizela. Příznaky však lze léčit pomocí léků a injekcí proti alergii. Ke zmírnění příznaků mohou přispět i některé změny životního stylu.

Typy pylových alergií

Existují stovky druhů rostlin, které uvolňují do ovzduší pyl a způsobují alergické reakce.

Více:

Mezi časté původce alergií patří:

Břízy;

Duby;

Tráva;

Více:

Ambrosia;

Alergie na pyl břízy

Pyl břízy je jedním z nejčastějších alergenů v ovzduší na jaře. Když břízy kvetou, uvolňují drobná pylová zrnka, která jsou rozptylována větrem.

Jedna bříza může vyprodukovat 5,5 milionu pylových zrn.

Více:

Foto: Pixabay

Alergie na pyl dubu

Stejně jako břízy i duby vysílají na jaře do ovzduší pyl.

Více:

Pyl dubu je sice považován za mírně alergizující ve srovnání s pylem jiných stromů, ale zůstává v ovzduší delší dobu. To může u některých lidí s pylovou alergií vyvolat závažné alergické reakce.

Alergie na pyl trav

Tráva je hlavním spouštěčem pylových alergií v jarních a letních měsících.

Existuje mnoho druhů trav. Pouze některé z nich, například žito, bermuda a modrá tráva, mohou vyvolat alergii.

Pylová alergie na ambrózii

Rostliny ambrózie jsou plevele, které nejčastěji způsobují alergie. Jedna rostlina může vyprodukovat téměř 1 miliardu pylových zrn.

Nejaktivnější jsou v časných podzimních měsících. V závislosti na lokalitě však může ambrózie začít šířit svůj pyl již v srpnu a pokračovat až do listopadu.

Pyl roznášený větrem může urazit stovky kilometrů a přežít mírnou zimu.

Příznaky pylové alergie

Mezi příznaky pylové alergie nejčastěji patří:

  • Napětí v dutinách, které může způsobovat bolest v obličeji;
  • rýma;
  • svědění, slzení očí;
  • bolest v krku;
  • kašel;
  • oteklá, namodralá kůže pod očima;
  • snížený smysl pro chuť nebo čich;
  • astma;

Příčiny pylové alergie

Pylová alergie vzniká, když váš imunitní systém mylně identifikuje pyl jako nebezpečnou látku. Není jasné, co alergii způsobuje. Podle odborníků hraje důležitou roli genetika.

Diagnostika pylové alergie

Pylovou alergii může obvykle diagnostikovat lékař primární péče. Může vás však odeslat k alergologovi na alergologický test, který diagnózu potvrdí. Alergolog je člověk, který se specializuje na diagnostiku a léčbu alergií.

Testování alergií

Během vyšetření na alergii budete nejprve dotázáni na svou anamnézu a příznaky – včetně toho, kdy začaly, jak dlouho trvají a zda jsou přítomny vždy nebo se v určitých ročních obdobích zlepšují či zhoršují.

Poté bude pravděpodobně proveden kožní test na alergii, aby se určil konkrétní alergen, který způsobuje vaše příznaky. Alergologické vyšetření lze provést také pomocí krevních testů.

Léčba pylové alergie

Pylová alergie se léčí v závislosti na typu a závažnosti onemocnění. Nejčastěji se používají antihistaminika, která předepisuje lékař.

Opatření

Některá opatření, která mohou alergiky ochránit, jsou:

  • Odstranění a vyprání veškerého oblečení, které bylo nošeno venku a na kterém ulpěl pyl;
  • sušení oblečení v sušičce a ne venku;
  • používání klimatizace v autech a domácnostech;
  • investice do přenosného filtru s vysokou účinností částic (HEPA) nebo do odvlhčovače vzduchu;
  • pravidelné vysávání s filtrem HEPA.
  • Více:

Leave a Response