Recepty na jídlo

3 překvapivé způsoby, jak vám může obyčejné struhadlo usnadnit vaření

154views

Struhadlo na sýr a zeleninu má i další velmi praktické využití. Znáte je?

Struhadlo na sýr je nedoceněný pomocník při vaření. Aniž byste museli rozebírat kuchyňský robot nebo mandolínu, snadno a okamžitě s ním nastrouháte sýr a zeleninu nebo najemno nastrouháte česnek či zázvor. Proto ho má v té či oné podobě téměř každý amatérský kuchař.

Věděli jste, že jednoduché struhadlo vám pomůže i s dalšími surovinami, jako je sýr nebo zelenina?

Tři praktické tipy, jak struhadlo prakticky využít.

1. Okamžitě roztíratelné máslo

Pokud jste zapomněli vytáhnout máslo před pečením nebo přípravou snídaňové pomazánky, stačí ho na 10 minut vložit do mrazáku a poté nastrouhat na struhadle. Bude okamžitě měkké a připravené na koláč nebo pomazánku.

Několik dalších účinných triků, jak během několika okamžiků proměnit studené, tvrdé máslo v pomazánkové:

2. Odstraňování bylinek

Již mnohokrát jsme se zmínili, že stonky bylinek jsou jednou z nejlepších ingrediencí do vývarů, a budeme to připomínat i nadále. Proto je dobré znát i tento trik, jak oddělit stonky od listů.

I s tím vám může pomoci struhadlo. Jednoduše protáhněte stonek byliny slzičkou na struhadle a táhněte, dokud neoddělíte lístky a v ruce vám nezůstane „oholený“ stonek. Rychlé a důmyslné!

3. Zbavte se popálenin

Spálené sušenky nemusíte vyhazovat! Stačí tmavou stranu lehce obrousit na struhadle a spálenou kůrku doslova odříznout. Stejný trik funguje i na spálené toasty.

Jak dokonale vyčistit struhadlo

Než vám prozradíme šikovný trik, jak se zbavit ulpělých nečistot na struhadle, rádi bychom vám poradili, jak zajistit, aby na něm zůstalo co nejméně zbytků sýra nebo zeleniny.

Před použitím struhadlo jednoduše postříkejte nebo potřete kapkou oleje. Tím zajistíte, že se na něj nepřichytí kousky potravin, které se chystáte strouhat.

Nejlepší způsob, jak udržet struhadlo čisté, je umýt ho ihned po použití. Při hektickém vaření to však není vždy možné, takže kousky potravin mají tendenci na struhadle uvíznout a jejich odstranění (zejména z vnitřní strany čtvercového struhadla) může být poměrně obtížné. Zde je trik, jak se zbavit nepoddajných kousků na struhadle:

Položte na struhadlo půlku citronu s řezem a nastrouhejte ji. Kyselina citronová pomůže uvolnit zaschlé drobečky a pak stačí struhadlo opláchnout pod tekoucí vodou.

Další praktické tipy z kuchyně

Tohle jsou pravidla, která byste měli znát, abyste si vždycky koupili ten nejlepší česnek, dobře ho skladovali a před vařením ho správně nasekali.

Leave a Response