Recepty na jídlo

Jak vařit zeleninu, aby neztratila barvu? Vyzkoušejte tyto triky

151views

Červené zelí, červená řepa, brokolice, cuketa a zelené fazolky si zachovají své krásné barvy, pokud je uvaříte tímto způsobem:

Pokud často nakupujete nebo si děláte zásoby mražené zeleniny z vlastní zahrádky, budou pro vás následující rady poučné:

je nedílnou součástí přípravy polévek, obědových příloh nebo chutných večeří. Barva použitých surovin se však během vaření často mění. Zde je několik tipů, jak zachovat krásnou barvu zeleniny i po uvaření:

Jak vařit zeleninu, aby neztratila barvu

Červené zelí a červená řepa

Červená řepa a červené zelí obsahují přírodní barviva, jako jsou antokyany, které jim dodávají intenzivní červenou a fialovou barvu. Tato barviva souvisejí s ochrannými funkcemi rostlin, ale jsou také velmi citlivá na změny prostředí, jako je teplota a pH.

Během vaření, zejména při vysokých teplotách, se tyto pigmenty rozkládají. Tento proces může být urychlen kyselým nebo zásaditým prostředím při vaření. Červená řepa a červené zelí jsou kyselé zeleniny a reakcí s vodou se může změnit jejich pH, což vede ke ztrátě intenzity barvy.

Jaké jsou zdravotní výhody konzumace červené řepy? Jak ji můžete připravit?

V případě červené řepy může tento proces navíc souviset se ztrátou vody během vaření. Červená řepa, která obsahuje velké množství vody, může během vaření část této vody ztratit, což může ovlivnit její strukturu a barvu.

Přestože se ztrátě barvy při vaření červené řepy a červeného zelí nelze vyhnout, existují způsoby, jak tento efekt minimalizovat. Vaření po krátkou dobu a omezení působení vysoké teploty může pomoci zachovat intenzitu barvy.

Kromě toho lze při vaření přidat kyselinu, například ve formě octa nebo citronové šťávy, aby se vyrovnalo pH a minimalizovala ztráta barvy..

Vyzkoušejte krásně barevné a fantasticky chutné zelné rizoto:

Krásně barevný oběd nebo večeře hotová za půl hodiny.

Brokolice a cuketa

Brokolice a cuketa, stejně jako mnoho dalších druhů zelené zeleniny, obsahují chlorofyl, který jim dodává sytě zelenou barvu. Při vaření, zejména ve vodě, se barva této zeleniny může změnit z pěkné zelené na matnější žlutohnědou až šedou.

Při vaření v horké vodě dochází k chemické reakci chlorofylu, který jim dodává zelenou barvu, což může vést k degradaci chlorofylu a ztrátě intenzivní barvy.

Aby se minimalizovala ztráta barvy Při vaření brokolice a cukety se doporučuje používat krátké doby vaření a vaření v páře, které zachová většinu živin a intenzitu barvy..

Do vroucí vody můžete také přidat kyselinu (například citronovou šťávu), která pomůže zachovat zelenou barvu brokolice a cukety.

Nezapomeňte, že i syrová brokolice a cuketa jsou bezpečné ke konzumaci a stačí jim 2-3 minuty ve vroucí vodě. Opravdu není nutné je v horké vodě uchovávat déle.

Vyzkoušejte fantastické recepty z této letní zeleniny:

Zelené fazolky

Zejména zelené fazolky mohou při vaření ztratit svou barvu, proto se vyplatí znát těchto několik řešení, jak tomu předejít.

– Zelené fazolky vařte krátce. Čím déle se fazolky vaří, tím více mohou ztratit barvu. Snažte se je vařit jen několik minut, aby si zachovaly co nejvíce z intenzity barvy.

– Vaření zelených fazolek v páře je jedním z nejlepších způsobů, jak zachovat jejich barvu. Pára pomáhá zeleninu rychle uvařit, čímž se minimalizuje ztráta barvy a živin.

– Vaření fazolek ve velkém množství vody pomáhá zachovat intenzitu barvy tím, že se zelenina po vložení do vroucí vody rychleji uvaří. Vyhněte se vaření v malém množství vody, kde může teplota vody po přidání zeleniny rychle klesnout, což vede k delšímu vaření a ztrátě barvy.

– Přidání soli do vroucí vody může pomoci zachovat intenzitu barvy zelených fazolek. Sůl pomáhá stabilizovat chlorofyl, který je zodpovědný za zelenou barvu zeleniny.

Po uvaření zelené fazolky rychle zchlaďte ve studené vodě nebo v míse s ledem. Zastavíte tak proces vaření a zachováte jejich jasně zelenou barvu.

Čerstvá, nakrájená zelenina prakticky zabalená v sáčcích nám ušetří čas při přípravě chutných salátů. Jak je to ale s jejím mytím a skladováním?

Zdroj: MŠMT ČR, s. r. o.

Leave a Response