Recepty na jídlo

Pistácie jsou to pravé: Už jste jedli pistáciový croissant nebo tvarohový koláč?

148views

Většinou solené zelené ořechy s tvrdou skořápkou, které si můžete sami vyloupat, nejsou žádnou novinkou: pistácie ale už několik měsíců zažívají nový boom! Internet je plný fotografií pokrmů z těchto právě módních oříšků.

Lehký krémový krém s piškoty, ořechovým máslem a nasekanými pistáciemi. Prostě neodolatelné!

Pistácie jsou nové mandle

Croissanty se plní zeleným krémem místo ořechové nugátové směsi, recepty na pistáciové tiramisu se staly základem sociálních médií a influenceři vyměnili mandlové máslo za pistáciové. Zelené ořechy v současnosti zažívají znovuzrození.

Odkud pistácie pocházejí

pocházejí z Blízkého východu, do Ameriky byly dovezeny kolem roku 1880 a od té doby se zde pěstují. Pistácie patří mezi nejstarší kvetoucí rostliny, dosahují výšky až 12 metrů a mohou se dožít až 300 let. Strom plodí peckovice, které jsou oválné a velké asi 2 cm. Jádro má tvrdou skořápku a ukrývá pistáciové semeno. A toto semeno je jedlý světle zelený pistáciový oříšek, který všichni známe a milujeme! Pistácie se sklízejí v září.

Pistácie jsou také známé jako „zelené mandle“. Tento jasně zbarvený oříšek je mezi vegetariány velmi ceněný jako významný zdroj bílkovin. Obsahují také pro naše zdraví důležité minerální látky, jako je hořčík a draslík. Jsou také dobrým zdrojem stopových prvků, jako je měď a mangan.

Vyzkoušejte také tento fantastický pistáciový krém, který je rozhodně jednou z nejchutnějších oříškovo-čokoládových pomazánek, jaké jsme kdy ochutnali. A navíc si ji můžete snadno vyrobit doma:

Ať už na slano, nebo na sladko, pistácie jsou opravdu všestrannou surovinou, jejíž využití se rychle mění! Například pistáciový olej je jedním z nejcennějších jedlých olejů a je pochoutkou, kterou lze použít do dezertů i zeleninových, těstovinových a rybích pokrmů.

Pistáciové trendy

Obliba pistácií je pravděpodobně dána jejich sytě zelenou barvou, která z každého pokrmu udělá skutečnou pastvu pro oči – ořech je prostě neuvěřitelně fotogenický. Zdá se, že na Západě už tento trend pokročil více než u nás: influenceři drží před objektivem fotoaparátu proteinové pudinky se zelenou příchutí a Spojené státy ovládl kulatý croissant plněný pistáciovým krémem – takzvaný „New York Roll“.

Nicméně zelená vlna se pomalu, ale jistě šíří i k nám: pistáciové croissanty se začínají objevovat na čerpacích stanicích a v menších pekárnách a trojúhelníčky krásně barevných ořechových cheesecaků se nedávno začaly objevovat v kavárnách, časopisech a na sociálních sítích.

Připravte si s námi dva fantastické dezerty z oblíbených pistácií:

Zdroj: BLC

Leave a Response