Pečené vepřové na kari na houbách: jemné plátky v delikátní omáčce ideální k nedělnímu obědu

Pokud máte doma vepřové na kari, zkuste ho zapéct s houbami, abyste bez námahy vytvořili fantastickou omáčku.
Vyzkoušejte kari s chutnými omáčkami, jako jsou marinované řízky nebo pečené vcelku, a zjistíte, že i tento kus vepřového masa může být dokonale šťavnatý:
Vyměňte hrnec za pekáč.
nebo ve smetanové omáčce, která se nejčastěji připravuje v hrnci nebo na hluboké pánvi. Jsou vynikající, a troufáme si říct, že i lepší, pokud je připravíte částečně na pánvi a samotné dušení a pečení necháte na troubě.
Tento postup můžete použít i na vepřovou krkovici, hovězí stehna nebo kuřecí stehna či prsa. Dobu přípravy samozřejmě vždy přizpůsobte zvolenému druhu masa.
Maso vždy vyjde krásně měkké a jemná omáčka se spojením ingrediencí vytvoří prakticky sama.
Vyzkoušejte také šťavnatou a v našich kuchyních opravdu oblíbenou vepřovou krkovičku na báječné způsoby:
Připravte si chutné plátky vepřové krkovice na kari zapečené s cibulí a houbami podle následujícího receptu:
Pečené vepřové na kari na houbách
Co budeme potřebovat: 800 g vepřového karé, 100 g hladké mouky, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 2 hrsti sušených hub (nebo 200 g čerstvých), olej, 500 ml masového vývaru (bujónu), 250 ml smetany ke šlehání (volitelně), sůl a mletý černý pepř.
Postup:
1) Troubu předehřejte na 180 °C, maso nakrájejte na silnější plátky, lehce naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Okořeněné plátky masa obalte v mouce.
2) Na pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje, osmažte na něm cibuli nakrájenou na plátky do sklovita, přidejte rozdrcený česnek a rozprostřete ji na dno zapékací misky nebo hlubšího plechu. Na téže pánvi rozehřejte ještě trochu oleje a připravené plátky masa v něm osmažte (minutu z každé strany) dozlatova z obou stran.
3) Na cibuli položte opečené maso, navrch rozprostřete sušené houby (nebo nakrájené čerstvé houby), po okrajích plechu podlijte vývarem a smetanou (volitelně), přikryjte pokličkou nebo alobalem a vložte do trouby dusit na 50 až 60 minut. Nakonec můžeme, ale nemusíme péct odkryté dalších 5 až 10 minut.
TIP 1: K houbám se hodí tymián. Pokud ho máte po ruce, přidejte k masu před vložením do trouby několik snítek čerstvého nebo lžičku sušeného tymiánu.
TIP 2: Takto připravené maso a omáčka se skvěle hodí k bramborové kaši, těstovinám a dokonce i k máslovým nokům.
Vyzkoušejte také světoznámý recept na jednoduchý, ale chutný oběd z kuřete, hub a dobrého vína: