Recepty na jídlo

Osvěžující letní nápoj přímo z vaší zahrady: domácí mátový nebo bezinkový sirup

148views

Pitný režim je velmi důležitý. V těchto horkých letních dnech ještě více. Pokud chcete čisté vodě dodat trochu chuti, zde je skvělý a snadný tip, jak na pravidelné pití nikdy nezapomínat. Cenově dostupný, snadno připravitelný a zdravý domácí mátový sirup představuje Silvia.

Pokud máte také nějaký oblíbený recept, určitě ho napište do naší skupiny na Facebooku a navštivte skupinu , kde každý den najdete spoustu skvělých receptů.


Sirup z máty a černého bezu

Co budeme potřebovat:

  • mincovna/základna
  • 2 l převařené chlazené vody
  • 1,5 kg cukru (použila jsem 1 kg hnědého cukru a 0,5 kg bílého cukru)
  • 2 citrony (z jednoho použijte stav, druhý očistěte a nakrájejte na kolečka)
  • 2 cl kyseliny citronové

Jak postupovat:

1. Mátu dobře opláchněte a zalijte ji převařenou, vychladlou vodou. Přidejte šťávu z jednoho citronu a také nakrájený citron. Nechte přikryté louhovat na chladném místě po dobu 24 hodin.

2. Druhý den mátu vymačkejte rukama (já jsem šťávu přecedila přes gázu), přidejte cukr, přiveďte k varu a vmíchejte kyselinu citronovou. Během varu jsem sbírala pěnu, aby sirup nebyl zakalený. Sirup krátce povaříme asi 5-10 minut a ustálíme var (takže se stále mírně vaří).

3. Horký sirup nalijte do čistých, suchých lahví a asi po 10 vteřinách lahve uzavřete a dobře zabalené je odložte na deku, aby vychladly.

4. Můžete přidat více máty, sirup bude výraznější. Bezinkový sirup jsem dělala stejně, ale mátu jsem nahradila 60 květy černého bezu a použila jsem bílý cukr. Jako sterilační metodu jsem použila suchý dunst.

5. V horkých letních dnech si z nich můžeme připravit osvěžující nápoje. Stačí přidat citron, limetku, bylinky…

Hotovo! Na zdraví!

Leave a Response