Recepty na jídlo

Toskánský chléb: jen 5 ingrediencí, žádné pracné hnětení a výsledkem je měkký chléb na polévku nebo šunku se sýrem.

131views

Upečte si s námi chutný chléb typický pro toskánský region. Večer zpracujete kvásek a druhý den upečete čerstvý chléb.

Co se skrývá za hutnou, bublinkovou a extra měkkou focacciou? S tímto receptem vyjde vždy na jedničku:

Toskánský chléb (Schiacciata)

Tento chléb, kterému Italové přezdívají „ciaccia“, je také velmi oblíbený. Jedná se o jednoduché pečivo bez vrchní části, které je vynikající jako příloha k polévkám či omáčkám nebo jako základ pro lahodnou šunku, salám, sýr a čerstvou zeleninu.

Základem toskánského chleba je déle kynoucí kvásek, který se míchá den předem, takže výsledný chléb je krásně nadýchaný a lehký.

Pak už stačí jen přimíchat ostatní ingredience, těsto přeložit, roztáhnout (nikoliv uhníst) a prohníst. Výsledkem je vynikající měkký chléb, jehož chuť si zamilujete.

Určitě jste už někdy pekli chléb se sodou. A nyní můžete těsto na focacciu připravit i bez hnětení, a přesto získáte nadýchaný střed a křupavou kůrku.

Recept na toskánský chléb (Schiacciata)

Na kvásek budeme potřebovat: 250 g hladké mouky (00), 2 g sušeného droždí, 250 ml vlažné vody.

Na těsto budeme ještě potřebovat: 500 g hladké mouky (00), 250 ml vlažné vody, lžičku soli, trochu extra panenského olivového oleje.

Postup:

1) Večer před pečením chleba smíchejte metličkou kvásek (mouka, droždí, vlažná voda) dohladka, mísu přikryjte utěrkou a nechte 12 hodin při pokojové teplotě.

2) Druhý den v míse smíchejte zbylou mouku, sůl, vodu a přidejte zbytek kvásku. Rukama krátce propracujte v hladké, poměrně lepivé těsto. Okraje těsta pokapejte trochou oleje a jednu část těsta potřete rukou, roztáhněte ji a přeložte přes zbylé těsto. Postup opakujte ze všech stran, mísu přikryjte mokrou utěrkou a nechte těsto kynout další 2 hodiny, přičemž každou půlhodinu těsto natřete a přeložte naolejovanou rukou.

3) Vyklopte těsto na olejem vymazaný plech, prsty ho roztáhněte a přitlačte, aby se vytvořily otvory. Opět přikryjte a nechte 2 hodiny kynout.

4) Troubu předehřejte na 200 °C, těsto potřete olejem, posypte vločkovou solí a pečte v troubě asi 20 až 25 minut dozlatova.

Kulaté, oválné, tenké nebo silnější, ale vždy chutné a syté. Vyberte si z našeho seznamu vynikajících palačinek a plátků:

Leave a Response