Blog

Mléko – zvyšuje nebo snižuje hladinu cholesterolu

150views

„Pokud jde o konzumaci mléka, klíčová je míra. Pokud si člověk oblíbí mléko natolik, že začne pít jen to, problémy na sebe nenechají dlouho čekat: cukrovka 1. typu, osteoporóza (tj. ničení kostí), roztroušená skleróza a srdeční choroby. U mužů nadměrná konzumace tohoto výrobku zvyšuje riziko rakoviny prostaty a u žen rakoviny vaječníků a prsu. Mléko může také zvyšovat hladinu cholesterolu, zvyšuje pravděpodobnost vzniku vyrážek a způsobuje zažívací problémy – nadýmání a poruchy funkce střev,“ říká ruská lékařka Irina Borodina.

„Mléko je lepší nepít večer a zejména před spaním. Při nedodržení tohoto pravidla může dojít k narušení metabolismu sacharidů, hladiny cukru v krvi a inzulínové rezistence,“ radí odbornice.

Kdo by neměl pít mléko?

Snášenlivost mléka s věkem klesá, varují lékaři. Pokud zjistíte, že mléko hůře snášíte, měli byste přejít na výrobek s nízkým obsahem laktózy nebo bez laktózy, mléko převařit a přidat ho do jiných nápojů.

Nesnášenlivost však zdaleka není jedinou kontraindikací. Například pokud máte nadváhu, je také lepší nepít hodně mléka: mléčný cukr a mléčný tuk se snadno vstřebávají, což problém jen zhoršuje.

„Moderní člověk je náchylný k přejídání. V určitých situacích není vhodné konzumovat mléko, které obsahuje snadno dostupné tuky, bílkoviny a sacharidy. Je třeba dbát na to, aby příjem a výdej energie byly v rovnováze,“ říká Dr. Elena Hodikina.

Lidem s nadváhou doporučuje konzumovat výrobek s 2,5 % tuku.

Mléko je také lepší vyloučit ze stravy při zhoršení zánětlivých střevních onemocnění (celiakie, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida). V případě akutní střevní infekce lékaři doporučují odmítnout nejen plnotučné mléko, ale také mléčné a obilné výrobky a výrobky připravené z mléka.

Je mléko užitečné?

Lékaři jsou zajedno: mléko v přiměřeném množství je užitečné pro každého, kdo nemá intoleranci nebo alergii.

„Mléko je v některých ohledech opravdu užitečné, ale v jiných ne,“ říká gastroenteroložka Alexandra Mizníková.

„Veškerý humbuk kolem jeho nebezpečnosti je způsoben tím, že s věkem klesá množství laktázy, enzymu, který slouží k trávení mléka. A proto mléko po jeho požití způsobuje žaludeční potíže, průjmy a další problémy. Dětem bych ale mléko doporučovala, protože obsahuje hodně vápníku, který je dobrý pro růst.

Kolik mléka byste měli denně vypít?

V případě dobré snášenlivosti mohou děti denně vypít 300 ml a dospělí až 400 ml plnotučného mléka (tj. s nezměněným složením), připomíná Dr. Irina Borodina.

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

Leave a Response