Blog

Kolik ovoce denně snižuje hladinu cholesterolu

126views

„Je důležité konzumovat denně různé druhy ovoce a zeleniny v množství asi 500-600 gramů, protože jsou bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty a obsahují také velké množství vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu,“ zdůrazňuje odborník.

„Do svého jídelníčku byste měli zařadit také nenasycené tuky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, ořeších a lněných semínkách a olivovém oleji. Podíl nezdravých tuků obsažených v tučných masných výrobcích a mléčných výrobcích by však neměl překročit 10 % celkového denního příjmu tuků,“ říká odborník.

„Měli byste také omezit příjem soli na 5 gramů denně, což je asi 1 čajová lžička, protože její nadměrné množství může zvýšit krevní tlak. Pro stabilizaci hladiny cukru v krvi byste měli omezit příjem jednoduchých sacharidů, které se nacházejí v potravinách s vysokým obsahem cukru, jako jsou sladkosti, pečivo a sycené nápoje. Podíl těchto výrobků v celkovém jídelníčku by neměl přesáhnout 5-10 %,“ dodává Dr. Churakina.

Pro prevenci obezity, která je rizikovým faktorem vzniku cévní mozkové příhody, je důležité vyhnout se nadměrnému příjmu kalorií a věnovat se alespoň 150 až 300 minutám mírné fyzické aktivity týdně.

Odbornice na výživu Vasilisa Ponomarevová komentuje, které ovoce je nejpřínosnější pro snižování hladiny cholesterolu a prevenci mrtvice.

„Bobulovité ovoce ( borůvky, maliny, jahody a černý rybíz) je bohaté na antioxidanty, včetně flavonoidů, které mohou pomoci snížit zánět a podpořit zdraví cév,“ říká doktorka Ponomarevová.

Obsahují také velké množství vitaminu C a vlákniny, které mohou pomoci kontrolovat hladinu cholesterolu a zlepšovat krevní oběh.

Pomeranče a další citrusové plody – tyto plody jsou bohaté na vitamin C, který je silným antioxidantem. Pomáhá zlepšovat zdraví cév a snižuje riziko vzniku krevních sraženin. Citrusové plody navíc obsahují pektin, který může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Avokádo obsahuje mononenasycené tuky, které mohou pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu a zvýšit hladinu dobrého HDL cholesterolu. Toto ovoce je také bohaté na draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak.

Granátová jablka obsahují vysoké množství antioxidantů, včetně polyfenolů, které mohou pomoci snížit riziko vzniku krevních sraženin a zlepšit průtok krve mozkem.

Banány jsou bohaté na draslík, který hraje důležitou roli při regulaci krevního tlaku. Obsahují také hořčík, který pomáhá rozšiřovat cévy a zlepšovat krevní oběh.

„Zařazení těchto plodů do jídelníčku může pomoci udržet zdraví cév, snížit zánět a riziko mrtvice. Vždy je však důležité zvážit celkovou stravu a životní styl, nejen konzumaci jednotlivých potravin,“ vysvětluje doktorka Ponomarevová.

Důležité: Informace jsou uvedeny pro referenční účely. O kontraindikacích a nežádoucích účincích se poraďte s odborníkem a v žádném případě se neléčte sami. Při prvních příznacích onemocnění se poraďte s lékařem.

Leave a Response