Havajská pizza je velmi kontroverzní. Ale proč?
Blíží se léto a je čas na lahodné pizzy z čerstvých surovin, které promění letní posezení v křupavou hostinu:
Autor kuchařky Claudio Del Principe vysvětluje, odkud se tato vzala a proč není tak zavrženíhodná, jak se o ní často tvrdí.
Proč byste (ne)měli jíst havajskou pizzu?
Stejně tak se můžete zeptat: „Proč nemůžete jíst ravioli z konzervy?“. Jednoduše proto, že byste vypadali jako někdo, kdo ztratil chuť k jídlu. Mimochodem, v Itálii se lidé ptají, co je horší, jestli kuře, nebo pizza s hranolky a klobásou. Abychom byli spravedliví, je třeba přiznat, že obě tyto možnosti mají v Itálii také nadšenou klientelu.
Oba výtvory, pizza Hawaii i pizza s hranolky a klobásami, jsou založeny na myšlence vymanit se z normy, vymanit se z úzkého korzetu italské kulinářské tradice a odvážit se zkusit něco „moderního“, co by mohlo oslovit mladší klientelu.
Tři inspirace pizzou z jarních surovin. Tyto kombinace si zamilujete!
Kdo vymyslel pizzu na Havaji?
Havajskou pizzu s ananasem a šunkou na rajčatové omáčce vynalezl v roce 1962 Sam Panopoulos, Řek žijící v Kanadě. Následovala pizza „Würstel e Patatine“ (klobása a hranolky) Antonia Starity, což je bez ostychu tradicionalistická kombinace. Poprvé se údajně podávala koncem 80. let ve slavné pizzerii „Starita a Materdei“ v centru Neapole. Údajně ze strategických důvodů, jako pizzerie, která měla čelit nástupu hamburgerových řetězců v Itálii a přilákat část klientely rozvíjejícího se průmyslu rychlého občerstvení. Havajská pizza i pizza s klobásou a hranolky jsou oblíbené zejména u dětí a dospívajících.
Jakkoli jsou tyto bizarní kombinace pro opravdové milovníky klasické pizzy zvláštní, odvážné pizzové kreace mohou být vzrušující a přínosné. Alespoň si to myslí Gino Sorbillo, šéfkuchař neapolské pizzerie třetí generace. Nedávno způsobil nový skandál, když do jídelního lístku se vší vážností zařadil svou verzi ananasové pizzy. Čerstvý ananas, nikoliv konzervovaný, se podle něj na pizzu velmi dobře hodí, ale ne s rajčatovou omáčkou a šunkou, nýbrž jako ovocný kontrast k tučným sýrům, včetně uzeného caciotta.
Dva snadné recepty na pizzu, u které nebudete čekat, až těsto vykyne, a můžete si ji vychutnávat denně, aniž byste se museli bát, že přiberete:
Pizza v moderních podobách
Jeden z nejlepších římských pizzařů, Gabriele Bonci, „Michelangelo pizzy“, jak ho nazývá italská novinářka Elisa Menduni, je známý také několika pizza revolucemi: pizzu, která je víceméně považována za nezdravé jídlo, posunul na nebývalou gurmánskou úroveň. Doplňuje ji totiž kvalitními regionálními surovinami od malých výrobců.
Dal pizze novou identitu tím, že těsto zdobí tak pečlivě, rafinovaně a komplexně, jako by šlo o pokrm v restauraci oceněné michelinskou hvězdou. Bonci a pět dalších mimořádných osobností pizzy jsou protagonisty seriálu Netflixu, který si rozhodně nenechte ujít.
Ať už si chcete pochutnat na tradiční italské pizze, nebo si připravit superrychlou večeři, vsaďte na následující recepty:
Zdroj: PIZZU Z PIZZY: BLC