Blog

Pozor na konec platnosti některých bankovek. Na výměnu zbývá už jen měsíc

153views

 

Zbývá méně než měsíc na snadnou výměnu bankovek, pokud máte starší vzory. Nyní je stále můžete snadno vyměnit. Od července to bude složitější. V oběhu je více než 40 milionů neplatných bankovek.

Přestože platnost bankovek skončila v červnu 2022, v oběhu jich je stále 41 milionů. Do konce června zbývá čas na jejich snadnou výměnu. O které bankovky se jedná? A co případná výměna od července 2024?

Starší vzory bankovek s užším stříbrným pruhem

Jedná se o bankovky v nominálních hodnotách 100, 200, 500, 1000 a 2000 Kč z let 1995 až 1999. Jedná se o starší vzory, které mají užší stříbrný proužek, tj. ochranný prvek, který bankovku svisle protíná. Jeho barva se při naklonění bankovky nemění. Neplatnou bankovku poznáte podle tohoto užšího stříbrného proužku, ale také podle letopočtu.

Jedná se o starší bankovky, které Česká národní banka (ČNB) začala stahovat z oběhu v roce 2021. Platnost byla ukončena v červnu 2022. Od července 2022 jimi již nelze platit. V oběhu jsou jich však zatím stále miliony.

Výměna neplatných bankovek do konce června

Výše uvedené bankovky, které již nejsou platné, můžete vyměnit do konce června 2024 v každé bance s pokladnou a ve většině bankomatů přijímajících vklady. Poté tato snadná výměna skončí. I poté však bude možné vyměnit neplatnou bankovku, pokud ji máte. Nicméně od 1. července 2024 bude výměna probíhat pouze na pokladnách ČNB.. Výměna výše uvedených neplatných bankovek v České národní bance je časově neomezená.

Úvěrové instituce provádějící pokladní operace a ČNB jsou povinny vyměnit neplatné bankovky bezplatně bez omezení, pokud jsou neplatné bankovky roztříděny podle nominálních hodnot.

Neplatná bankovka vs. platba v obchodě

S výjimkou úvěrových institucí provádějících pokladní operace a ČNB nesmí nikdo přijímat ani vyměňovat neplatné bankovky. Obchodníci mají samozřejmě ze zákona právo takové peníze odmítnout. Pokud však směnárna nebo jiná právnická osoba neplatnou bankovku přijme, nesmí ji vrátit zpět do oběhu. Tato povinnost slouží k ochraně občanů, tj. k zajištění toho, aby do peněžního oběhu dostávali pouze takovou měnu, která je platná a pravá a kterou mohou bez problémů používat při budoucích platbách.

Náhledová fotografie: Pixabay

Leave a Response