Blog

Sklizeň paprik potěší hojností a chutí: nezapomeňte na toto účinné červnové hnojivo.

165views

 

Paprika je jednou z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších zeleninových plodin. Její plody jsou vysoce ceněny pro svou chuť, výživové vlastnosti a všestrannost při přípravě různých pokrmů. Pro získání bohaté a kvalitní úrody papriky je však nutné poskytnout rostlinám náležitou péči, jejíž nejdůležitější součástí je včasné a vyvážené krmení.

Správně zvolená hnojiva pomáhají posilovat imunitu rostlin, stimulovat růst a vývoj, zvyšovat výnosy a zlepšovat chuť plodů. V tomto článku se podíváme na nejúčinnější způsoby hnojení paprik v různých fázích jejich vývoje.

Nejprve se doporučuje použít k výživě sazenic paprik nálev z kopřiv. Dachniki radí vzít rostlinu bez zralých semen, vzít 1 kilogram kopřiv na 8 litrů vody, nechat směs několik dní kvasit a poté část koncentrátu zředit v 10 litrech vody a tímto roztokem zalévat sazenice.

Za druhé je nesmírně důležitá také listová výživa. K tomu můžete připravit roztok rozpuštěním 20 g močoviny v kbelíku s vodou a postříkat jím listy rostlin.

Za třetí, po vyklíčení papriky je jednou z účinných možností komplexního hnojení použití jódu nebo kvasnic zředěných ve vodě. Taková hnojiva nejen zlepšují imunitu rostlin, ale také pomáhají zabránit vzniku houbových infekcí. Mladé papriky by se měly hnojit zředěním 1-2 kapek jódu v 1 litru vody a případně přidáním 100 mililitrů syrovátky.

Za čtvrté, pro přípravu krmiva s kvasinkami je třeba nalít 3 litry vody do skleněné nádoby, přidat 100 gramů kvasinek a 125 gramů cukru. Roztok je třeba nechat několik dní kvasit a poté zředit ve vodě v poměru 20 mililitrů hnojiva na 1 litr tekutiny.

Kompetentní a včasné zavedení hnojiva hraje klíčovou roli při úspěšném pěstování paprik. Použití přírodních a cenově dostupných složek, jako je kopřiva, jód, kvasnice a syrovátka, může rostlinám dodat potřebné živiny, zlepšit jejich imunitu a zabránit šíření chorob. Pravidelné používání hnojiv v průběhu vegetace podporuje tvorbu velkých, šťavnatých a chutných plodů paprik, které zahrádkáře potěší bohatou úrodou. Je však třeba mít na paměti, že hnojiva je třeba aplikovat v přísném souladu s doporučeními a při práci s nimi dodržovat bezpečnostní opatření.

Doporučuje se také:

1 polévková lžíce pod každým keřem paprik a budou plodit jako divé: skvělé domácí hnojivo.

 

Leave a Response