Blog

Bylo mi řečeno, abych v domě zapálil bobkový list. Nevěřil jsem tomu, ale opravdu to funguje.

23.9kviews

Bobkový list, který známe především jako aromatické koření v kuchyni, má mnoho skrytých schopností. Kromě toho, že dokáže dodat jedinečnou chuť našim omáčkám nebo nakládané zelenině, nabízí také řadu zdraví prospěšných látek.

Vavřín v kuchyni

Bobkový list má nezastupitelné místo v kuchyních po celém světě. Jako koření dodává pokrmům výraznou chuť a vůni, která může skvěle doplnit různé pokrmy, od tradičních omáček až po exotické speciality. V některých kulturách se bobkový list používá také při různých rituálech a obřadech. Například ve starověkém Řecku byl bobkový list považován za symbol vítězství a úspěchu. Věřilo se, že má magickou moc a může přinést ochranu před zlými silami.

Domácí aromaterapie s bobkovými listy

Většina z nás by nepředpokládala, že bobkové listy lze použít jako aromaterapii. Spalování sušených bobkových listů vytváří příjemný a léčivý kouř. Tento kouř má blahodárný vliv na naši psychiku – uvolňuje stres, podporuje relaxaci a může nám pomoci v boji proti úzkosti.

Za těmito pozoruhodnými účinky stojí linalool, sloučenina, která se nachází v jiných uklidňujících bylinách, jako je máta peprná a levandule. Pokud se rozhodnete tuto metodu vyzkoušet, mějte vždy na paměti bezpečnost – listy rychle hoří a je důležité je neustále sledovat.

Farmaceutický odvar a obklad

Stejně účinné je použití bobkových listů ve formě odvaru nebo obkladu. Tato metoda je stará jako věk a používá se především k léčbě zažívacích potíží, infekcí, artritidy nebo bolestí hlavy. Odvar z bobkových listů je nejen léčivý, ale může také posílit naši paměť a zlepšit kvalitu spánku. Pokud jste však citliví na silné aroma, připravte se na jeho výraznou chuť a vůni.

Pozornost na závěr

Ačkoli je vavřín skvělým pomocníkem v domácnosti, měli bychom být při jeho používání opatrní, zejména pokud trpíte astmatem nebo jinými dýchacími problémy. Kouř ze spalování listu může dráždit dýchací cesty a způsobit nepříjemné komplikace.

Zdroj: lafresko.nl

Leave a Response