Sýr je až 3x déle čerstvý! Jednoduchý trik, díky kterému se už nemusíte bát, že váš oblíbený sýr zplesniví.
Pokud milujete sýry a při jejich nákupu se nedokážete držet při zemi, je tento tip určen právě vám.
Víte, který sýr je nejzdravější, a nemusíte se ho vzdávat ani při dietě. Odpověď se dozvíte v tomto krátkém videu (zdroj: dobruchut.sk):
Pokud ten svůj často nacházíte v lednici v žalostném stavu, pokrytý počínající plísní, tento tip se vám bude určitě hodit. Pomocí jednoduchého triku totiž můžete životnost sýra prodloužit až třikrát.
Proč sýr plesniví?
Přestože má sýr mnohem delší trvanlivost než například čerstvé ovoce, jeho trvanlivost není nekonečná. O tom však asi nemusíme přesvědčovat nikoho, kdo na kousku sýra našel zárodky plísně.
Sýr je mléčný výrobek a plísním se nevyhnete. Jakmile se tvrdý sýr nakrájí a zabalí k prodeji, zkrátí se jeho trvanlivost. Konkrétní hranice trvanlivosti samozřejmě závisí na konkrétním druhu sýra. Například nejběžnější polotvrdé sýry, jako je eidam nebo gouda, vydrží v chladničce bez otevření až dva měsíce. Po otevření zhruba 2 týdny.
Víme však, jak ze sýra ukrojit kousek a zbytku, který vrátíte zpět do lednice, dodat až trojnásobnou trvanlivost.
Pokud máte rádi krémový, snadno tavitelný sýr na ranním toastu, zkuste si ho vyrobit sami doma. Je to jednodušší, než se může zdát:
Nejlepší způsob, jak skladovat sýr až 3x déle
Zvykem je odříznout kousek sýra, vložit ho zpět do obalu (papírového, plastového apod.) nebo ho dát do nového sáčku a takto ho opět skladovat na chladném místě. Pokud chcete, aby sýr vydržel déle a vyhnul se případné plísni, udělejte to tímto způsobem:
– Vezměte papírovou utěrku, namočte ji do octa a vyždímejte ji.
– Zbytek sýra zabalte do vlhké utěrky a teprve nyní ho vložte do sáčku a do lednice.
– Občas zkontrolujte vlhkost utěrky, a pokud je suchá, vyměňte ji za novou, čerstvě namočenou v octu.
Možná si teď říkáte, že lahodný sýr rozhodně nebudete balit do nepříjemně kyselého a aromatického octa. Vězte, že vůně a chuť octa sýr nijak neovlivní. Jediné, co ocet udělá, je, že zastaví růst bakterií, které by se rozrostly v plíseň. A to až třikrát.
Tento trik můžete použít na tvrdé sýry, jako je parmezán, pecorino nebo čedar, ale zejména na polotvrdé sýry, jako je eidam, gouda nebo ementál, které mají mnohem kratší trvanlivost než tvrdé sýry.
Pokud rádi zkoušíte domácí mléčné výrobky, určitě vyzkoušejte domácí mozzarellu. Její výroba je snadná a hotová hrouda sýra je opravdu vynikající.
Zdroj: allrecipes.com, dobruchut.sk, expres.cz