Blog

Kdo bude mít v roce 2024 na zahradě tyto rostliny, zaplatí pokutu 2 miliony korun.

620views

 

Co jsou invazní druhy rostlin? Jsou to ty, které jsou v určité oblasti nepůvodní a byly zavlečeny člověkem. Jsou to ty, které se agresivně šíří přírodou a jsou schopny narušit celé ekosystémy, vytlačit původní rostliny a dokonce i na ně vázané živočichy. Často jsou jedovaté a způsobují alergické reakce.

Nejznámější je bolševník velkolepý

Jejich kvetení vypadá jako kobercové bombardování a během léta dokáží zničit veškerou flóru v okruhu několika desítek metrů. Místo toho vidíme jen mrtvou trávu, které se vyhýbá i hmyz. Některé druhy jsou mohutné a vyšší než člověk, jiné vás mohou nepříjemně bodnout. A vytlačují původní vegetaci.

Nejběžnější jsou Kopřiva žláznatákterá může dorůst až do výšky 3 metrů. Její původní domov je však v Himálaji. Roste v blízkosti vody a může mít negativní vliv na průběh povodní, když způsobuje předčasné vylití vody z břehů.

Další je Zlatobýl kanadský, která dorůstá výšky „jen“ asi 1,5 metru a svým mohutným kořenovým systémem dokáže vytlačit veškerou konkurenci. Její pyl vyvolává u citlivých lidí alergickou reakci.

Pravděpodobně nejznámější je Bolševik velkolepý, pocházející z Kavkazu. Dorůstá úctyhodné výšky 5 metrů, takže je vyšší než okolní stromy. Jeho bílé květenství má průměr 60 cm a semena si zachovávají klíčivost po dobu 10 let. Vytváří mohutné kořeny, které likvidují veškerou vegetaci v okolí. Tam, kde se uchytí, neroste prakticky nic jiného.

Plus je vysoce toxický a pouhé otření o něj může způsobit zdravotní problémy. Její šťávy způsobují popálení kůže a mohou dokonce zanechat jizvy. Likvidace bolševníku je zákonnou povinností vlastníka pozemku. Pokud víte, kde roste, informujte příslušný úřad.

Česká křídlatka a v podstatě všech křídlatek, je jednou z nejnebezpečnějších invazních rostlin v Evropě. Dorůstá výšky až 3 m, rychle se šíří a je velmi odolná vůči mechanickému odstraňování. Její likvidace může trvat i několik let.

Vyskytují se jich desítky

Invazních rostlin je mnoho a jejich seznam se neustále rozšiřuje. Patří mezi ně např. Pryskyřník obecný, která se pro svůj atraktivní vzhled prodává i v zahradnictvích. Ale jakmile si ji jednou pořídíte, už se jí nezbavíte. Bude vám trvat několik let, než se ho zbavíte. Žláznatý pavouk způsobuje záněty, pokud se dostane do kontaktu s kůží, a jeho pyl je také alergenní. Všechny tyto rostliny představují bezprostřední hrozbu pro naši přírodu, a tedy i pro nás samotné.

Jejich vysazením a prodejem riskujete pokutu až 100 000 Kč, a pokud jste právnická osoba, může to být až 2 000 000 Kč.

Foto: Mgr: Shutterstock



Leave a Response