Recepty na jídlo

Tvaroh a jahody jsou chutné duo: zkombinovali jsme je v božských palačinkách, rychlém dezertu, křupavém koláči a moravských sušenkách (recepty).

105views

Začátek jahodové sezóny si zaslouží extra chutné dezerty. Následující recepty jsou přesně takové:

Než vám prozradíme, jaké dobroty jsme dnes připravili, vyzkoušejte ještě tradičnější spojení jahod a smetany v našich lahodných receptech:

Svěží spojení smetanového sýra a jahod

od loňského léta jsme jich udělali spoustu. Nyní opět začíná letní sezóna plná čerstvého ovoce a my ji rádi zahajujeme jahodami, které budeme v následujících receptech kombinovat s čerstvým tvarohem. Pojďme na to!

Recepty na pohoštění s tvarohem a jahodami

1. Palačinky s tvarohem a jahodami

Tradiční náplní palačinek je sladký tvaroh nebo jahodový džem. Pokud je však zkombinujete, bude tato pochoutka ještě lepší.

Palačinky: 150 g hladké mouky, 1 špetka soli, 250 ml mléka, vejce (L), lžíce rozpuštěného másla

Náplň: 250 g tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru.

Navrch: 250 g čerstvých jahod, 2 balíčky vanilkového cukru.

Postup:

1) Palačinky: V míse smíchejte mouku, sůl, přidejte polovinu mléka a metličkou vyšlehejte husté těsto bez hrudek, poté přidejte zbytek mléka, rozpuštěné máslo a vejce. Těsto necháme asi 15 minut odstát a poté na rozpálené nepřilnavé pánvi potřené kapkou tuku (máslo, olej) upečeme tenké palačinky z obou stran dozlatova.

2) Plníme palačinky tvarohovou náplní, kterou jsme smíchali z tvarohu, cukru a zakysané smetany a srolovali nebo přeložili na čtvrtky.

3) Plněné palačinky na talíři ozdobíme marinovanými jahodami, které jsme získali smícháním nakrájených jahod a vanilkového cukru a nechali je asi 5 minut odležet.

Ještě více vynikajících tvarohových dezertů najdete ZDE:

2. Rychlá jahodová pěna

Fantastická svěží chuť ve sklenici, která je doslova za 5 minut.

Budeme potřebovat: 250 g měkkého tvarohu, 100 g zakysané smetany, 200 g zralých jahod, lžíce jahodového džemu.

Postup:

1) Očistěte jahody a rozmačkejte je s trochou džemu. Přebytečnou šťávu slijte a samozřejmě ji vypijte.

2) Tvaroh dejte do mísy, přidejte jahody a vyšlehejte dohromady do hladka. Krém dále zjemníme zakysanou smetanou a pěnu rozdělíme do sklenic.

TIP: VYCHUTNEJTE SI TVAROHOVÝ KRÉM, KTERÝ MŮŽETE POUŽÍT I JAKO TVAROHOVÝ KRÉM: Jahodovou pěnu můžete ozdobit čerstvou šlehačkou.

3. Křupavý dort s tvarohem a jahodami

Jednoduchý letní koláč, na kterém nezůstane ani drobeček.

Korpus: 300 g hladké mouky, lžíce moučkového cukru, špetka soli, 180 g másla, žloutek.

Náplň: 500 g tvarohu, 200 g zakysané smetany, 100 g cukru krupice, 2 vejce, bílek, kůra z jednoho citronu, čerstvé jahody a vanilkový cukr.

Postup:

1) Trup: Mouku smícháme se solí a cukrem, přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a konečky prstů zpracujeme na kaši, kterou spojíme přidáním žloutku. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do chladničky. Poté ho na pomoučené desce rozválíme na obdélník a přeneseme do formy na pečení (28×18 cm), přičemž vyložíme dno a boky. Těsto propíchejte vidličkou a vložte ho do trouby vyhřáté na teplotu 1 °C. 170ºC na 15 minut..

2) Pro nádivku Vyšleháme tvaroh, cukr, jedno vejce po druhém, bílek a vmícháme zakysanou smetanu a nastrouhanou citronovou kůru.

3) Na předpečený korpus uhlaďte náplň, rozložte na ni jahody a posypte vanilkovým cukrem. Pečeme takto při snížené teplotě 160 ºC po dobu asi 40 a 45 minut.

Vyzkoušejte jahodové dobroty bez pečení: jahodové tiramisu, pěnu, panna cottu, dort a fantastické marshmallow:

4. Moravské koláče s jahodami

Jednoduše neodolatelné koláče plněné tvarohem a zdobené čerstvými jahodami.

Těsto: 250 ml vlažného mléka, lžička cukru krupice, 0,5 kostky čerstvého droždí, 2 vejce, 500 g polohrubé mouky, 100 g rozpuštěného másla, špetka soli.

Náplň: 250 g hrudkovitého tvarohu, 60 g másla, 50 g cukru krupice, žloutek, lžíce rumu.

Navrch: čerstvé jahody, posyp – 80 g cukru krupice, 80 g másla, 150 g polohrubé mouky, na potření – žloutek, lžíce mléka.

Postup:

1) Těsto: Do malého hrnečku dejte 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Necháme na teplém místě asi 15 minut vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme rozpuštěné máslo, kvásek, zbytek vlažného mléka a vejce. Přidáme špetku soli a vypracujeme těsto. Odložíme na teplé místo a necháme vykynout (asi 60 minut).

2) Mezitím si připravte tvarohovou náplň: V míse smíchejte tvaroh, žloutek, máslo, cukr a rum.

3) Těsto rozválejte na pomoučené desce na tloušťku 0,5 cm. Z těsta postupně vykrajujte kolečka pomocí hrníčku. Do středu koleček dejte náplň a vytvarujte z nich bochánky, které položte na máslem vymazaný plech. Středy koláčů jemně přitiskněte a moravské koláče nechte přikryté utěrkou 30 minut kynout.

4) Mezitím si z mouky, cukru a rozpuštěného másla připravte strouhanku a čerstvé jahody nakrájejte na tenké plátky. Koláče potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem, doprostřed položte plátky jahod a bohatě posypte posypkou.

5) Moravské koláče pečte asi 5 minut. 25 minut při 180 stupních.

To nejlepší se často skrývá v místních surovinách. Platí to i pro tento dezert, který je také připraven z poctivého tvarohu a čerstvých jahod.

Leave a Response