Blog

Už nikdy nebudu prát při 40 stupních. Chybu dělá většina Čechů. Tajemství mistra

1.1kviews

Z nějakého důvodu se v České republice rozšířila myšlenka, že by se mělo prát alespoň na 40 stupňů. A to proto, aby se oblečení dokonale vyčistilo. Mnozí se také spoléhají na štítky na oblečení, které udávají určitou teplotu praní. V tomto případě se však jedná o maximální hodnotu, kterou nelze překročit. Určitě je ale možné prát i při méně stupních. Naopak se ukazuje, že to má značné výhody, jak upozorňuje zkušený opravář praček a instalatér Miloš Janečka.

Jak by se to mělo dělat

„Dnes už nedoporučuji prát při čtyřiceti stupních. Dříve to bylo potřeba, protože pračky nebyly tak účinné jako dnes,“ říká odborník. „Na druhou stranu dnešní oblečení není tak kvalitní, a pokud ho opakovaně šleháte na vyšší teploty, rychle se opotřebuje.“

Podle něj stačí prát naprostou většinu oblečení na 30 °C. „Pokud jste si koupili pračku v posledních pěti letech, nemusíte nad tím vůbec přemýšlet, je to lepší volba,“ říká Janečka. Doporučuje však takové praní doplnit kvalitním pracím prostředkem a nešetřit na jeho množství. Používejte také správný přípravek s konkrétním použitím, ať už jde o bílé nebo barevné oblečení, vlněné oblečení nebo funkční kousky.

V současné době existují dokonce prací prášky nebo gely, které jsou speciálně určeny pro praní při nižších teplotách, jako je 30 °C nebo dokonce 20 °C. Může se stát, že na svém oblečení narazíte na odolnou skvrnu, která vás bude svádět k tomu, abyste pračku spustili do krajnosti. Ani v tomto případě to však není nutné. Stačí před praním použít odstraňovač skvrn a zároveň zvolit delší dobu praní.

Mnoho výhod

Můžete zkusit prát i při dvaceti stupních. V každém případě se vzdejte praxe „praní na čtyřicet“. Je ekonomicky zatěžující a může způsobit například vyblednutí barev, sražení oblečení nebo poškození jemných tkanin.

Dobrý pocit můžete mít také z toho, když budete svůj moderní spotřebič používat správným způsobem a skutečně dostojíte jeho tvrzení o energetické účinnosti. Toho můžete dosáhnout pouze při nižších teplotách. Tímto způsobem pomůžete nejen své peněžence, ale i celé planetě.

Leave a Response