Blog

Pokud nechcete přijít o zuby, na těchto 7 potravin se ani nepodívejte.

97views

Stav zubů se může zhoršit i u těch lidí, kteří si je čistí ráno a večer a věnují se prevenci zubního kazu. Tvrdé tkáně mohou být poškozeny kvůli špatné stravě a dokonce i konzumaci některých nápojů, na které jsou lidé zvyklí.

Jakých škodlivých produktů byste se dnes měli vzdát, pokud nechcete přijít na mizinu kvůli stomatologickým službám?

1. Chipsy

Mnoho lidí ví, že všechny druhy občerstvení jsou nezdravé potraviny, přesto je stále konzumují. Faktem je, že při konzumaci chipsů se škrob mění na cukr, který zůstává na zubech. Ten je přirozenou potravou pro bakterie, které mohou způsobit zubní kaz. Buď byste takové potraviny neměli jíst vůbec, nebo byste si po jejich konzumaci měli ihned vyčistit zuby.

2. Dásně

Jedná se o další škodlivý výrobek, který negativně ovlivňuje zdraví zubů. Nebezpečí žvýkačky spočívá v tom, že může roztrhnout výplň, a pokud máte smůlu, tak i celý zub.

Obsahuje také velké množství cukru. Při kontaktu se zuby se tato látka usazuje na dásních a v prostoru mezi nimi. V důsledku toho dochází k oslabení skloviny.

3. Tvrdé bonbony

Neméně škodlivou potravinou jsou tvrdé bonbony, které se musí rozdrtit. Nejenže způsobují usazování cukru mezi zuby a erozi skloviny, ale člověk si také může protrhnout plombu nebo zlomit zub.

Neméně nebezpečné jsou i kyselé bonbony. Obvykle obsahují abnormální množství cukru a dalších látek škodlivých pro sklovinu.

4. Nakládané okurky a rajčata

Některé rodiny si je vyrábějí samy, jiné je kupují v obchodech – všichni je milují. V každém případě se však při zavařování potraviny ošetřují octem, který může poškodit sklovinu. Nakládaných okurek a rajčat byste se samozřejmě neměli vzdát úplně. Stačí je jíst maximálně jednou týdně.

5. Hranolky z restaurací rychlého občerstvení

Hranolky obsahují nejen škrob, ale také chemické látky, které při kontaktu se zuby tvoří zubní plak. Ten poškozuje sklovinu, což může mít z dlouhodobého hlediska vážný vliv na stav zubů.

6. Maso

Maso také zhoršuje stav zubů. Mnoho druhů masa se při konzumaci zasekává mezi zuby. Kvůli tomu se množí bakterie, což může nakonec vést k rozpadu skloviny.

Z tohoto důvodu byste se samozřejmě masa vzdávat neměli. Po jeho konzumaci byste však měli kousek jídla odstranit zubní nití nebo si vyčistit zuby.

7. Čaj a káva

Čaj je považován za škodlivý produkt, protože způsobuje skvrny na zubech, které vedou ke žloutnutí zubů. Káva je škodlivá ze stejného důvodu. Časem se kvůli těmto nápojům stává lidský úsměv méně krásným než dříve.

Přestože káva a čaj poškozují zdraví zubů, není možné se jim zcela vyhnout. Stačí proto snížit počet šálků, které denně vypijete, na jeden nebo dva. Pak bude váš úsměv zářivý jako vždy.

Leave a Response