Blog

Jak uchovat rajčata déle?

115views

 

Máme tu léto a nejlepší období pro naše oblíbené ovoce a zeleninu. A samozřejmě je to ideální doba na shánění čerstvých rajčat. Zelenina, která je hvězdou mnoha klasických řeckých jídel – na vrcholu vesnického salátu – je v tomto ročním období nejlepší.

Jak se ale rajčata nejlépe uchovávají?

Aby si rajčata zachovala svou chuť a vůni a dobře působila na pokrm – zejména pokud je používáte syrová -, neměli byste je v ideálním případě dávat do lednice, protože chlad změní jejich chuť. Nejlepší je uchovávat je mimo lednici, samozřejmě pokud je spotřebujete do několika dnů. Zejména nyní, když začínají vedra, je životnost rajčat časově velmi omezená.

Neodstraňujte stonky

Pro co nejlepší uchování rajčat je uložte do nádoby mimo chladničku, aniž byste odstranili stonky. Právě ty je chrání před chladem, vlhkostí a vnikáním vzduchu dovnitř, což zkracuje jejich trvanlivost. Nyní, pokud byly stopky odstraněny již před jejich nákupem, pak je v zájmu lepšího uchování umístěte do nádoby dnem vzhůru, aby se do nich nedostal vzduch a nezměnil jejich chuť, strukturu a také aby okamžitě nezvadly.

Pozor na okolní ovoce a zeleninu

Nejlepším místem pro správné uchování rajčat je mísa s ovocem. Tam je však třeba dodržovat některá pravidla, abyste se vyhnuli opačným výsledkům. Na co si musíme dát pozor? Vyhněte se banánům a jablkům, které vylučují etylen, plyn, který může vysušit sousední ovoce a zeleninu.

Správná teplota

Pro lepší ochranu zeleniny ji můžete zabalit do kuchyňského papíru, který ji ochrání před vlhkostí. Také vaše sklenice s ovocem by měla být na stinném a chladném místě, bez nadměrného tepla a mimo dosah slunce, ideálně při stálé teplotě.

Leave a Response