Věděli jste, že rybíz je jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C? Tyto bobule se vyznačují nejen výjimečnou chutí, ale mají také velkou výživovou hodnotu. Mnoho zahrádkářů se rozhodlo pro jejich pěstování, aby si mohli vychutnat šťavnatý rybíz přímo z vlastního pozemku. Klíčovým ošetřením, které ovlivňuje zdraví keřů a bohatost úrody, je hnojení. To je nezbytné nejen na začátku vegetačního období, ale i v období intenzivního růstu. Pokud chcete, aby váš rybíz měl dostatek sladkých plodů, použijte organické hnojivo již nyní. Výsledky vás jistě překvapí.

Jaké jsou nároky rybízu?

Rybíz se pěstuje v několika odrůdách. Můžete si vybrat černý, červený a dokonce i bílý. Mají podobné nároky a nepatří k nejnáročnějším na pěstování. Přesto jim musíte zajistit optimální podmínky pro pěstování a bohatou úrodu, abyste se mohli těšit z chutných a zdravých plodů. Jaké nároky má rybíz? Nejprve začněme stanovištěm. Mělo by být teplé, slunečné a chráněné před silnými větry. Ačkoli jsou poměrně tolerantní k půdě, vyhněte se těžkým, jílovitým a podmáčeným půdám. Nejlépe rostou v úrodné, humusovité a propustné půdě s mírně kyselým až neutrálním pH 6-7.

Rybíz nevyžaduje zvláštní péči, ale bezpodmínečně potřebuje řez. Technika prořezávání závisí na zvoleném druhu. Černé plodí především na jednoletých a dvouletých výhonech, zatímco červené a bílé na tříletých a čtyřletých. Zimní řez je nejlepší provádět od ledna do poloviny března. Pokud jde o letní řez, měl by být proveden ihned po ukončení plodů. Kromě toho rybíz potřebuje pravidelnou zálivku. Zejména v létě a během delších období sucha. Jsou poměrně odolné vůči nízkým teplotám. Mladé rostliny se vyplatí na zimu chránit.

Jak a kdy hnojit rybíz?

Při pěstování rybízu nesmíme zapomínat na hnojení. To ovlivňuje výnos a kvalitu plodů. Způsob hnojení závisí na stupni vývoje keřů. Na začátku jara spoléhejte na hnojiva bohatá na dusík. Ta podporují růst rybízu. Další hnojení se provádí v období intenzivního růstu a kvetení rybízu. Hnojiva s vysokým obsahem draslíku a fosforu jsou ideální pro zdravý vývoj květů a pozdější tvorbu plodů. Po sklizni se vyplatí používat draselná hnojiva. Pomohou připravit keře na zimní spánek a pomohou jim přežít nepříznivé podmínky prostředí. Je také dobré vědět, že rybíz špatně reaguje na nedostatek hořčíku a železa. Tyto složky se podílejí na procesu syntézy chlorofylu.

Co lze udělat pro to, aby rybíz nesl hodně ovoce? Nezapomeňte se postarat o červnové hnojení. Podělím se s vámi o recept na organické hnojivo. Díky němu keře plodí šťavnaté ovoce. Vezmu dřevěný popel a rozházím ho kolem rybízu. Pak vše zalévám a je hotovo. Dřevěný popel je skvělý na hnojení keřů v červnu. Neobsahuje dusík, ale je bohatý na draslík, fosfor, hořčík, vápník a další mikroživiny, které mají pozitivní vliv na porosty. Složky, které obsahuje, jim pomáhají růst silné a zdravé a zvyšují jejich odolnost vůči chorobám a škůdcům. K hnojení černého rybízu stačí 100 až 150 g popela, zatímco k hnojení červeného a bílého rybízu potřebujete 200 g popela. Toto přírodní hnojivo je spolehlivé a bezpečné. Určitě ho vyzkoušejte a váš rybíz bude plodit jako nikdy předtím.

Související články:

Rybíz zalijte horkou vodou. Vaši sousedé budou ohromeni bohatým ovocem.

Kam na zahradě s rybízem nebo angreštem? Jak zabránit spálení od slunce?