První slovenské jahody už najdete na trzích po celé zemi. Patří k nejoblíbenějšímu ovoci, proto se vyplatí uchovat jejich chuť i několik měsíců po skončení sezony. Je však lepší si pospíšit, protože koncem července začnou mizet. Nejlepší způsob, jak uchovat jejich chuť, je zmrazit je. Babičky na to mají osvědčené způsoby.

Sezóna jahod je příliš krátká. Pokud si na nich chceme pochutnat na podzim nebo v zimě, vyplatí se připravit se na dlouhé měsíce bez tohoto ovoce. Existuje mnoho způsobů, jak to udělat, ale nejlepší způsob, jak zachovat jejich chuť a tvar, je zmrazit je.

Osvědčené patenty na zmrazování jahod

Pokud již dnes víte, že vám toto chutné ovoce bude za pár měsíců chybět a pak je právě teď ten nejlepší čas připravit si domácí mražené jahody. Nejlepší je vybrat si k tomu velké, zralé a nepoškozené jahody. Aby si jahody zachovaly co nejvíce vitaminů, je nejlepší mrazit je syrové, bez předchozí tepelné úpravy. Takto zmrazené mohou ztratit mnoho vitamínů. Naštěstí mi moje babička prozradila, že její tajemství, které zajišťuje, že se při tomto procesu nedeformují.

Stačí opláchnout plody ve studené vodě i se stopkami. Tím zajistíte, že se uvnitř nenamočí a neztratí svůj tvar. Nechte je okapat v cedníku a poté je osušte na papírové utěrce. Když jsou suché, odstraňte stopky a vložte je do nádoby v mrazáku.

Nechcete, aby ovoce ztratilo svůj tvar? Rozložte je do mrazáku tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a nechte je tam několik hodin. Jakmile ztuhnou, můžete je vyklopit do společné nádoby.

Mražené jahody v jiné podobě

Pokud máte menší mrazák, může být problematické uchovávat v něm více celých jahod. Naštěstí můžete zmrazit i rozmixované ovoce nebo si vyrobit například jahodovou zmrzlinu. Tím ušetříte cenné místo.

Jahody omyjte pod studenou vodou, nechte je oschnout a odstraňte stopky. Ovoce rozmixujte dohladka a podle chuti můžete přidat citronovou šťávu nebo trochu vanilkového cukru. Rozmixovanou směs nejlépe vložte do vakuové nádoby nebo speciálních mrazicích vaniček a dejte do mrazáku.

Související články:

Proč jahody chutnají jako voda? Děláte častou chybu. Kvůli tomu ztrácejí veškerou svou sladkost

Většina Slováků je odřízne a vyhodí do koše. Mnoho lidí se ptá, zda jsou stonky jahod jedlé.