Postřik proti plísni rajčatové je nejčastěji používaným přípravkem v boji proti nežádoucím chorobám. Ty často vznikají v důsledku nesprávné přípravy půdy nebo výsadby. Podívejte se, co dělat, aby vaše rajčata neplesnivěla a rostla zdravě bez zbytečných komplikací.

Rajčata jsou nejčastěji pěstovanou zeleninou na mnoha zahradách. V průběhu let bylo vyšlechtěno mnoho jejich odrůd a vyzkoušeny různé způsoby pěstování. Stále se však nevyhneme boji s různými druhy škůdců, kteří si tyto sazenice oblíbili. Abyste minimalizovali riziko onemocnění rostlin, vyplatí se používat postřiky a zvážit metody, o které se podělili zkušení zahradníci. Zde jsou jejich příklady.

Co děláte pro to, aby vaše rajčata nenapadla plíseň? Musíte dodržovat těchto několik pravidel

Zahrádkáři, kteří se o rostliny, jejich výsadbu a způsoby péče o ně zajímají již léta, ze zkušenosti vědí, jak se s chorobami vypořádat, ale především jak jim předcházet. Zde je několik pravidel pro rajčata.

  • Nesázejte trsy rajčat v blízkosti brambor. Jednou z nejčastějších chorob, kterou se rostliny nakazí, je plíseň bramborová. Chcete-li zeleninu ochránit před nežádoucí infekcí, je lepší zvolit pro ni společnost šalvěje, jejíž blízkost prospívá zdravému prostředí záhonů.
  • Klíčem je pravidelné zavlažování. Nejlepší je mít pro tento účel připravenou vodu. Použití vody z vodovodu může způsobit fyziologický stres a poškození rostliny. Nezapomeňte zalévat půdu, nikoliv listy.
  • Vzdálenost mezi keři by měla být 60 cm., aby mohly volně růst. Pokud jsou vysazeny příliš hustě, ztrácejí možnost růstu, čímž se porosty stávají chudšími a náchylnějšími k chorobám.

Toto jsou tři klíčové prvky při pěstování rajčat. Je také důležité mít na paměti Hnojení, které by mělo být založeno především na živinách, jako jsou např. vápník a bór. K ochraně plodin před plísněmi by se měly používat také preventivní postřiky. Ověřte si, která směs je nejvhodnější.

Čím stříkat rajčata proti plísni? Vyzkoušejte tuto metodu

Kromě výše zmíněné plísně bramboru patří mezi choroby, kterým mohou rajčata podlehnout, alternarióza, gangréna, hnědá hniloba a plíseň šedá. Pro prevenci těchto chorob se doporučuje používat postřik vápníkem, který rovněž velmi dobře funguje v přímém boji proti infekcím, zejména proti plísni šedé. Profylaxe by měla být provádět ve večerních hodináchkdyž včely a čmeláci dokončí svou práci na rostlinách a odletí. V úvahu je třeba vzít také povětrnostní podmínky. Počasí by mělo být bezvětří a bez deště. Po splnění všech povinných bodů můžete pokračovat. K přípravě potřebujete 0,5% dusičnan vápenatý.který je snadno dostupný v zahradnictvích. Přidejte 1 gram přípravku do litru vody. Stříkejte jednou za 10 až 14 dní. Při boji s nemocí opakujte jednou týdně.

Související články:

Jak poznáte, co vašim rajčatům chybí? Podívejte se na listy. Důvod budete mít na dosah ruky

Loni jsem testoval nový postřik na rajčata. Jeho účinky mě těší ještě dnes