Dubnové mrazy tvrdě zasáhly plodiny, které již začaly kvést nebo měly pupeny rašící na začátku jara. Mnohé z nich možná letos nepřinesou velkou úrodu. Jednou z rostlin, které byly silně zasaženy, jsou borůvky. Pokud máte tyto keře na zahradě, vyzkoušejte několik triků, abyste se mohli těšit z možné úrody již v červenci.

Přestože jsou borůvky dlouhověké odolná rostlina, které se dobře daří na slovenských zahradách, mohly dvoutýdenní dubnové mrazy poškodit první poupata. To znamená, že se dá očekávat, že letošní úroda bude výrazně menší než loni. Není však vyloučeno, že borůvky budou plodit – stačí několik jednoduchých ošetření.

Co dělat, pokud se vám nepodařilo borůvky ochránit?

Nejběžnějším způsobem ochrany borůvek je jejich zakrytí agrotextilií. Pěstitelé používají také metodu kropení keřů vodou; zmrzlé kapky zajistí, že teplota uvnitř neklesne pod nulu. Pokud se navzdory použitým trikům objeví černé nebo tmavé květy a poupata, je známo, že rostlina byla poškozena mrazem.

I teploty pod dva stupně mohou způsobit nenapravitelné poškození květů borůvek, což přímo ovlivňuje výši příští úrody. Když už k poškození rostliny mrazem dojde, je třeba se postarat o několik věcí.

Jak zachránit borůvky?

Při vysokých denních teplotách nesmí vrchní vrstva půdy, tj. podorničí, vyschnout. Zde se nachází většina jemných kořenů, které jsou zodpovědné za příjem vody a živin. Proto je je nejlepší zalévat keře denně, nejméně deseti litry vody na rostlinu.. Aby půda příliš nevysychala, doporučují zahradníci pokrýt keře mulčovací kůrou nebo suchou trávou.zpomalit proces vysychání.

Upozorňujeme, že borůvky mají rády slunné a chráněné místo. Půda by měla mít kyselé pH. V následujících měsících by měla být také hnojena. Za tímto účelem je nejlepší dosáhnout rašelina a kompost. Dobře funguje také hnojivo bohaté na síran amonný, dusičnan amonný nebo močovinu.

V závislosti na ročním období potřebují borůvky různé dávky různých prvků. Na jaře byste měli aplikovat více dusíku a koncem léta fosforu a draslíku. Osvědčené prostředky jsou snadno dostupné u zahradníků nebo v zahradnictvích. Při použití těchto několika metod se můžete těšit z plodů od začátku června až do konce září.

Související články:

Smíchejte s vodou a borůvky zalévejte každé dva týdny. Získáte kilogramy bobulí

Jak se staráte o borůvky? Po odkvětu na ně dávejte pozor. Budete sbírat celé košíky sladkých bobulí.