Po skončení sečení obvykle končí v koši, jen výjimečně skončí v kompostu. Mezitím se jedná o cenný materiál, který může výrazně pomoci růstu rostlin na zahradě a zároveň se stává velmi cenným hnojivem. K čemu můžete posekanou trávu použít? Vyzkoušejte to a později si za to poděkujete.

Zkušení zahrádkáři mají několik vlastních osvědčených patentů. Patří mezi ně i triumf, jak dát zahradnímu odpadu druhý život.. Až bude sezóna zarovnávání trávníku v plném proudu, nevyhazujte při příští výměně obsah koše plného posekané trávy. Je až neuvěřitelné, jak vám to může v budoucnu pomoci.

Co dělat s posečenou trávou? Rady zahrádkářů

Posekaná tráva je jedním z nejcennějších rostlinných materiálů a je ideální pro pozdější využití na zahradě. Mnoho majitelů pozemků ji používá mimo jiné k mulčování záhonů. Posekaná tráva rozprostřená na záhonech pomáhá udržet vlhkost v půdě a působí také jako přirozená bariéra proti plevelům.

Kromě toho obsahuje velké množství dusíku, který se po zapravení trávy do záhonu uvolňuje do půdy prostřednictvím půdních organismů.které přeměňují rostlinnou tkáň na humus, a tím vyživují půdu.

Pokud se rozhodnete podobným způsobem využít posekanou trávu, mějte na paměti, že byste měli mulčovat pouze tento pás, který je prostý chorob a neobsahuje trávy ani květenství jiných rostlin.

Jak využít posekanou trávu? Nemusíte dělat … nic.

Posekanou trávu nemusíte házet do koše připevněného k sekačce.. Mnoho zahrádkářů jednoduše nechává na trávníku mladou, zdravou trávu bez květenství, stébel a starých stébel, která nejsou delší než 4 cm. Křehká a nepříliš dlouhá stébla se totiž rychle rozkládají a poskytují trávníku cenné živiny, zejména dusík.

Na trávníku byste však neměli ponechávat pruh, ve kterém se nacházejí tvrdé části trávy. Ty se totiž rozkládají pomaleji a způsobují tvorbu plsti – shluku odumřelých částí rostlin – která brání růstu trávy. To způsobuje více škody než užitku.

Co je pro kompost nejlepší? V létě ho přikrmujte posekanou trávou

Tráva z domácího trávníku může být jednou ze základních složek kompostu. Posekanou trávu můžete dát do kompostu rovnou, ale zkušenější zahradníci radí, abyste ji předtím trochu vysušili – zbavíte se tak přebytečné vlhkosti a trochu zmenšíte její objem.

Posekanou trávu pokládejte postupně v tenkých vrstvách, střídavě s trávou a dalším materiálem, jako je například kůra stromů., zeminou nebo malými větvemi. Podobný postup způsobí, že tráva bude „dýchat“, což zabrání jejímu zahnívání.

Po několika měsících bude kompost – jedno z nejlepších organických hnojiv – připraven k použití. Můžete ho pak použít k hnojení téměř všech rostlin a lze ho také použít jako výsevní substrát, výplň výsadbových jam nebo mulč.

Související články:

Co nedávat na kompost? Tyto zbytky mohou šířit nemoci po celé zahradě

Přidejte do kompostu. „Černé zlato“ způsobí, že rostliny porostou jako blázen