Krtka lze považovat za spojence i nepřítele zahradníka. Jeho výskyt na pozemku je spojen se značnými problémy. Pokud je přítomnost tohoto drobného savce nežádoucí, vyplatí se použít přírodní metody, které krtky odradí. V této oblasti zaujímá přední místo výsadba specifických druhů rostlin. Tímto způsobem můžete udržet rovnováhu své zahrady a užívat si její krásy bez obav ze škod způsobených krtky.

Je krtek škůdcem? Podívejte se na něj laskavějším pohledem

Při pohledu na krtky, kteří kazí dokonale upravený trávník, je kladná odpověď na tuto otázku pro mnoho lidí zřejmá. Toto zvíře by však nemělo být zcela znevažováno, protože Krtek na zahradě může plnit i pozitivní funkci. Žhmyz a jeho larvy, včetně roztočů a drátovců, které poškozují zeleninové záhony a keře a způsobují velké ztráty. Krtci jsou přirozenými nepřáteli slimáků, kteří patří k nejnebezpečnějším živočichům na zemi.

Krtek jako nezvaný host na zahradě

Bohužel, přítomnost krtka ve vaší oblasti má i svou stinnou stránku. Zvířata si těsně pod povrchem země vyhrabávají systémy tunelů, které vedou poškozují kořeny rostlin. Pěstované a okrasné druhy při narušení usychají a odumírají. K tomu se přidávají kopance, které poškozují strukturu trávníků a květinových záhonů.

Z těchto důvodů mnoho zahrádkářů hledá účinné způsoby, jak se krtků na zahradě zbavit. Vzhledem k jejich důležité roli v ekosystému je dobré zaměřit se na humánní metody hubení krtků.

Vysaďte na zahradě aromatickou rostlinu. Krtek vezme nohy na ramena.

Spojte příjemné s užitečným. Vysaďte na svém pozemku rostlinu, která se vám bude hodit při kulinářských experimentech a zároveň bude velmi účinná při odrazování krtků. Nemluvíme o exotickém a těžko dostupném druhu. V tomto případě sázíme na známost.

Kontrola krtků pomocí česneku přináší velmi dobré výsledky. Na zahradě můžete vysadit česnek obecný, medvědí nebo okrasný. Jejich vůně dráždí nepříjemné škůdce., takže se rychle rozhodnou najít si jiný kout mimo vaši zahradu. Jejich pěstování není nijak namáhavé, takže vám nepřidělají příliš práce na zahradě.

Domácí lék na úporného škůdce

Někdy jsou krtci extrémně odolní vůči vůni česneku vysazeného na zahradě. V takové situaci je třeba postupovat přímočařeji. Smíchejte několik rozdrcených stroužků česneku s ricinovým olejem a vložte do krtka. Po takto silném podnětu bude krtek nucen se vzdálit.

Rostliny odpuzující krtky

Máte na své domácí zahradě ještě dostatek místa? To je skvělá záminka k tomu, abyste ji zaplnili rostlinami, jejichž pach krtky odrazuje.

  • Máta: Intenzivní vůně dráždí nosní dírky škůdců. Mátu je vhodné vysazovat podél okrajů zahrady nebo kolem rostlin, které chcete obzvláště chránit.
  • Narcisy: Obvykle se jedná o jarní květiny, ale jejich výsadbu byste měli naplánovat na srpen nebo září. Na to je třeba pamatovat, protože krtci jsou aktivní zejména po zimě. Rostliny obsahují sloučeniny, které jsou pro krtky toxické a působí jako přírodní repelent.
  • Aksamitník: Tyto oblíbené rostliny jsou známé svými atraktivními květy, které mohou vydržet až do prvních mrazů. Vlastnosti aksamitníku pomáhají v boji proti krtkům i půdním háďátkům.

Související články: Aksamitník lékařský, který se v roce 2014 stal součástí projektu „Aksamitník lékařský“:

Je na zahradě krtek? Místo paniky se chopte lopaty. Krtci skrývají „černé zlato“

Co přitahuje krtky na zahradu? Odpověď vás možná překvapí