Česnek se často pěstuje na zahrádkách a na okenních parapetech z dobrého důvodu. Jeho pěstování je snadné a rostlina sama o sobě nenáročná. Aby měl česnek velké hlavy, vyplatí se věnovat pozornost několika detailům. Kdy a jak česnek vázat?

Česnek je stejně jako pažitka a cibule příkladem zeleniny, kterou lze bezpečně pěstovat na domácí zahrádce nebo na balkoně. Jeho pěstování je snadné, i když to neznamená, že nepotřebuje péči. Jedním z běžných způsobů péče je vyvazování česneku. Jak se provádí a kdy byste to měli udělat, abyste plodině neublížili?

Co můžete udělat pro to, aby měl česnek velké hlávky? Klíčové jsou dva údaje

Zimní česnek se sází na podzim, jarní česnek brzy na jaře, tedy v březnu nebo začátkem dubna. Jarní česnek začíná růst koncem května nebo začátkem června, zimní česnek asi o tři týdny dříve. Zhruba po 120 dnech vegetace můžete začít sklízet první úrodu. Rozhodující je období vyvíjejících se hlávek. V této době je obzvláště důležité zajistit dostatečnou závlahu. Půda nesmí být suchá, proto nezapomínejte na pravidelnou zálivku. Důležité je také zastřihávání výhonů, tj. odstraňování květních pupenů.

Kdy a jak česnek vyvazovat? Rozhodující je správný okamžik

Jedním ze způsobů, jak zvýšit výnos, ale také zlepšit kvalitu sklizně, je česnek svázat. Tuto metodu používali již naši prarodiče a není divu, protože někdy přináší překvapivé výsledky. Když jsou stonky svázané, rostlina vloží veškerou svou energii do vývoje a posílení cibulek. Navíc se česnek po sklizni lépe skladuje.

Známkou toho, že je česnek připraven ke sklizni, je zasychání a hnědnutí listů. Obvykle k tomu dochází v červenci. Vázání česneku je nejlepší provést asi 5 až 10 dní před plánovanou sklizní. Je velmi důležité neprovádět ji příliš brzy. Proč? Vázání způsobí, že listy začnou vysychat, což časem omezí přísun přísad do cibulí. Výsledkem je, že místo aby cibule zesílila, vyschne a začne se rozkládat. Jak vázat česnek? Shromážděte listy, omotejte je kolem sebe a svažte je do uzlu. Je dobré to dělat v rukavicích.

Související články:

Pěstujete česnek a cibuli? Tato ošetření jsou nejdůležitější

Chcete, aby byl česnek krásný? Vždy ho sázejte takto