Mít zahradu je neustálý boj s nejrůznějšími vetřelci. Jedním z nich je housenka bramborníčka, která může při hledání potravy urazit desítky kilometrů. Pokud pěstujete brambory, můžete dříve či později očekávat návštěvu tohoto škůdce. Zakročte, jakmile vám zničí úrodu.

Je to jeden z největších škůdců na zahradě. Napadá především brambory a dmůže rychle zničit prakticky 30 procent úrody. V letní sezóně se vyplatí zajistit místa před jeho příchodem. Exexistuje řada ekologických a domácích způsobů, jak to udělat. Využijte toho, co housenky brambor nemají nejraději, a budete mít bohatou úrodu.

Přírodní způsoby, jak odradit housenku bramborovou

Housenka bramborová , která se živí listy, stonky a květy, způsobuje obrovské ztráty na úrodě brambor. Naštěstí existují osvědčené domácí metody, jak se jí ze zahrady zbavit. Existují určité druhy rostlin, které tento škůdce nemá rád. V okolí porostů brambor se vyplatí vysazovat křen, fazole, žlutý meloun nebo len. Jejich vůně účinně odpuzuje housenky brambor.

Kopřivová kaše je silné hnojivo, které je účinné proti housenkám brambor. Postřik rostlin fermentovaným roztokem účinně likviduje tohoto škůdce na zahradě. Pro přípravu nasbírejte asi kilogram čerstvých kopřiv.

Rostlinu nakrájenou na kousky zalijte deseti litry vody a nechte ji několik dní kvasit v kbelíku. Vzniklou kaši před postřikem zřeďte vodou v poměru jedna ku deseti. Nejlepší je připravit postřik, do kterého se přidá deset litrů vody na litr roztoku. Tato směs účinně likviduje škůdce a je bezpečná pro vaše plodiny.

Vypořádejte se s broukem jednou provždy

Čedičová mouka se také používá k odpuzování brouka. Lze ji získat jemným mletím čedičových kamenů nebo zakoupením hotových v zahradnictví. Používá se v suché formě, není třeba jej ředit vodou. Rostliny je třeba posypat moukou. Na 100 metrů čtverečních se doporučuje použít asi dva kilogramy. Tento typ přípravku se vyplatí aplikovat hned ráno, když jsou rostliny ještě orosené.. Je vhodné, když je bezvětří.

V dřívějších dobách se výtažek z vřetena používal také k hubení housenky bramborové. Při přípravě postřiku přidejte asi 300 gramů této byliny do deseti litrů vody. Po 24 hodinách je připraven k použití. Po této době je třeba ji naředit, na dva litry vody použijte jeden litr směsi.

Tato směs také dobře funguje v boji proti mšicím a housenkám mlynaříků kapustových.. Případný postřik proti housenkám mšice bramborové by měl být proveden na jaře, kdy teploty začínají ovlivňovat vývoj tohoto škůdce. Nejlépe je provádět jej večer a za suchého dne, aby byla zajištěna co nejlepší ochrana rostlin na zahradě.

Související články:

Celý trávník je pokrytý kopci? Zasaďte jednu rostlinu a škůdce zmizí

Ničí zahradu a vytváří kopečky, a přitom to není ani krtek. Jak se tohoto škůdce zbavit?