Pokud máte na zahradě slunný záhon, bude v létě mimořádně pestrý. Nenáročné rostliny na takových místech dobře rostou a krásně kvetou. Které květiny se nejlépe hodí na slunné stanoviště, jak o ně pečovat a kdy je vysadit?

Které květiny mají rády slunce?

Existuje mnoho druhů, které mají rády slunné záhony. Seznamte se s nejkrásnějšími zahradními květinami, které milují slunce!

Veronica spicata

Jedná se o původní druh a rostlinu, která dobře roste na plném slunci. V závislosti na odrůdě může být vysoká od 10 do 50 cm.

Veronica canea se nejlépe vysazuje v polovině května. Zalévá se pouze v období sucha a nemusí se hnojit. I přes tuto šetrnou péči rostlina krásně kvete od dubna do června. Poté se na horním stonku objeví husté trsy květů. Mohou mít fialovou nebo modrou barvu.

Echinacea

Echinacea je vytrvalá rostlina, která dosahuje až 1 m vysoká. Jeho největší ozdobou jsou květy. Skládají se z malých, podlouhlých, podvinutých okvětních lístků. Jejich střed je však vypouklý a tmavý. Květy echinacey mohou být žluté, růžové, bílé nebo fialové.

Tato rostlina se „stará“ sama o sebe a péče o ni je minimální. Pokud ji zasadíte na slunné místo, do propustné a úrodné půdy, mělo by být její pěstování úspěšné. Zalévejte ji pouze v horkém a suchém období. Půda však nesmí být přemokřená. To může rychle vést k zahnívání kořenů echinacey.

Echinacea (Lonicera)

Pokud sníte o tom, že budete mít na zahradě zelenou stěnu, která vás bude chránit před sluncem, přemýšlejte o pěstování zemědýmu. Je to popínavý keř, který se efektně ovíjí kolem mříží, pergol a zahradních plotů.

Hroznýšovec roste dobře na plném slunci. Pro správný vývoj však potřebuje hlinitou, vlhkou a úrodnou půdu. Za suchého počasí, které trvá delší dobu, je proto tpravidelně zalévat. Podzemnice olejná kvete od června do září. Poté se objeví krémově žluté a fialové zvonkovité květy.

Co vysadit na záhon na plném slunci?

Existují rostliny, které snášejí pouze slunečné stanoviště.. Takové druhy nemusí kvést nebo uhynou, pokud je vysadíte do stínu. Jsou to květiny, které se obejdou bez velkého množství slunečního světla.

Slunečnice roční (Helianthus annus)

Tato rostlina poroste tím lépe, čím slunnější místo pro ni najdete.. Slunečnice jsou vysoké přes 2 m a jejich největší ozdobou jsou velké květy o průměru až kolem 30 cm. Skládají se z vazovitých, úzkých, žlutých květů obklopujících tmavý, trubkovitý vnitřek rostliny.

Při pěstování slunečnice hnojte přípravky obsahujícími draslík, bór a molybden.. Tato rostlina je velmi citlivá na nedostatek těchto prvků v půdě. Kromě toho připravte podpěry. Květenství slunečnice je tak těžké, že stonek vyžaduje další oporu.

Chinia

Chininie jsou krásné rostliny, které v době květu zdobí zahradu květy téměř všech barev duhy. Mohou být růžové, fialové, světle fialové, bílé, žluté, lososové, oranžové, červené.

Nejlepší je vysazovat cínie z předem připravených sazenic. Její sazenice by se měly vysazovat do půdy, když pomine nebezpečí mrazů – obvykle začátkem druhé poloviny května. Musí být na slunném místě, jinak nemusí vykvést. V případě potřeby jsou zavlažovány a hnojeny – když je půda suchá nebo s nízkým obsahem živin.

Trocha slunného místa na zahradě může být inspirací, kterou potřebujete k vytvoření krásného kvetoucího zákoutí. Pokud máte záhon, na který dopadá sluneční světlo téměř po celý den, neváhejte už s výsadbou barevných, světlomilných rostlin.

Související články:

Tyto květiny potěší každého kolemjdoucího. Jen se o ně musíte dobře starat

Zelenina se vám nedaří? Běžte do lesa a přineste si šišky. Nebudete potřebovat hnojiva z obchodu.