Blog

Jsou ořechy tím správným zdrojem energie?

68views

Cítíte se věčně bez energie a chcete sáhnout po sladkostech, o kterých je známo, že vám ji rychle dodají? Nemusíte sahat po čokoládě ani jiných sladkostech, tyto nezdravé potraviny vám energii na dlouho nedodají. Jejich účinek je spíše prchavý, což se o oříšcích říci nedá. Podle odborníků na výživu jsou to právě ořechy, které správným zdrojem energie. Proto mají v každém jídelníčku své čestné místo.

mandle, pistácie, tradiční vlašské ořechy, pekanové ořechy – to je jen zlomek druhů ořechů, které stojí za to zařadit do svého jídelníčku. Každý z uvedených druhů lze označit za superpotravinu. Obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, včetně bílkovin a zdravých tuků. Je chybou vyhýbat se ořechům kvůli jejich vysoké kalorické hodnotě. Jsou pro lidské zdraví velmi prospěšné.

Prevence mnoha závažných onemocnění

Jak se uvádí na webových stránkách ořechy jsou skvělou prevencí mnoha závažných onemocněníkteré postihují orgány. Pokud je zařadíme do svého každodenního jídelníčku, můžeme se vyhnout např. kardiovaskulárním onemocněním, na která v České republice každoročně umírá nejvíce občanů (nepočítaje COVID-19). Vyhnete se také problémům s nervovým systémem nebo trávením.

Tím však výčet pozitivních účinků na zdraví zdaleka nekončí. Na seznamu jsou i následující položky:

  • Podpora správné funkce ledvin.
  • Regulace krevního tlaku.
  • Pozitivní vliv na psychickou stránku člověka.

Součást mnoha diet

Stejně jako má každá mince rub a líc, mají i ořechy svou odvrácenou stranu. A pokud jste četli pozorně, víte, že máme na mysli kalorickou stránku. Tyto hodnoty jsou velmi vysoké, proto je důležité přistupovat ke konzumaci ořechů s rozvahou. Mohou být součástí vašeho jídelníčku, ale držte se doporučeného denního množství a nejezte jich více, než potřebujete.

Obecně se tvrdí, že jedna hrst ořechů denně bohatě stačí (pokud dáváte přednost více , omezte se na jednu nebo dvě polévkové lžíce).

Druhy ořechů a jejich prospěšnost

Jaké druhy ořechů máte nejraději? A víte, jak konkrétně prospívají lidskému zdraví? I když už byly zmíněny zdravotní benefity, stále mluvíme jen o obecných pozitivech. Pojďme se podívat pod slupku jednotlivých ořechů.

Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin

Vlašské ořechy jsou nejčastější složkou naší stravy, což není překvapivé. Strom, který tyto ořechy produkuje, najdeme na nejedné zahradě a jejich sběr je činnost, která vyplňuje podzimní dny stejně jako jejich louskání. Až je budete příště sbírat do připraveného košíku nebo kbelíku, vzpomeňte si, jaký užitek vám přinesou.

Takzvané vlašské ořechy jsou doslova nabité omega-3 mastnými kyselinami. Ty pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu a předcházet onemocněním srdce a cév. Kromě toho jsou zdrojem vitaminů E a C (C podporuje lidský imunitní systém, což je v dnešní době více než užitečné).

Kešu oříšky plné hořčíku

Máte problém s tlakem? Pak se zaměřte na kešu ořechy. Jsou totiž bohaté na hořčík, který má v popisu práce regulaci krevního tlaku. Navíc snižuje únavu, takže pokud patříte mezi věčně vyčerpané jedince, musí být kešu oříšky také součástí vašeho jídelníčku.

Mandle nabité antioxidanty

Nesmíme zapomenout na mandle, které je radost používat při pečení. Jejich konzumace se doporučuje i proto, že jsou plné antioxidantů neboli látek, které přispívají k vylučování škodlivých volných radikálů z těla. Jsou také známé jako potravina podporující hubnutí, proto mají místo v mnoha dietních plánech.

Cheerios pro správnou hladinu cholesterolu

Pokud jste spíše zatíženi špatným cholesterolem, lískové oříšky jsou jasnou volbou. Mají schopnost regulovat hladinu cholesterolu a také zpomalují stárnutí. Nejnovější výzkumy dokonce ukázaly, že zabraňují demenci související s věkem nebo velmi nebezpečné a obávané Parkinsonově chorobě.

Leave a Response