Růže jsou poměrně náročné rostliny, které vyžadují dostatečně slunné stanoviště a pravidelnou zálivku. Za správnou péči se však odvděčí bohatým kvetením a krásně rozzáří každou zahradu. Zjistěte, které rostliny nejsou v blízkosti růží vítány, a podívejte se, co můžete bez obav vysadit v jejich blízkosti.

Co nemají růže na zahradě rády?

Správná poloha, dostatečně úrodná půda a pravidelná zálivka jsou jen polovinou úspěchu, protože všechna tato snaha může být marná, pokud v blízkosti růže vysadíte nevhodnou rostlinu. Především Vyhněte se druhům, které se vyznačují velkým vzrůstem.které by mohly bránit přístupu slunce a „krást“ růži živiny a vodu v krátkém čase. Příliš málo záření a živin může přispět k oslabení tohoto trnitého keře a nakonec k vést k rozvoji nebezpečných chorob, jako je moučnatost a černá skvrnitost..

Blízko růží také nevysazujte rostliny, které preferují kyselý substrát.. Mezi ně patří např. rododendrony, azalky a vřesy.. Přizpůsobení půdy požadavkům těchto druhů pravděpodobně povede k degradaci růží, protože se jim nejlépe daří v půdě s neutrálním pH.

V blízkosti růží by také neměly být umístěny rostliny se sklonem k rychlému šíření. Patří mezi ně např. konvalinka, třešňový mech, máta, bambus, větrná květina, tuberóza nebo Schmidtův pelyněk.. Takzvané expanzivní druhy nejenže připravují tyto majestátní keře o vodu a živiny, ale také brání správné výměně plynů nezbytné pro jejich správný vývoj.

Co lze vysadit vedle růží?

Dlouhý seznam druhů, které růže nesnášejí, neznamená, že přítomnost těchto krásných keřů vylučuje výsadbu jiných rostlin v jejich blízkosti. Existuje mnoho květin, které v kombinaci s těmito trnitými keři nejen krásně vypadají, ale především nemají nepříznivý vliv na jejich stav.

V blízkosti růží lze bez obav vysazovat cibuloviny, jako jsou krokusy, hyacinty nebo narcisy.a některé letničky, jako jsou verbeny, měsíčky nebo lobelky.. Vyplatí se také umístit vybrané trvalky – pivoňky, lilie nebo echinaceje. – a bylinky – levandule, oregano, rozmarýn nebo bazalka..

Pokud se budete řídit těmito pokyny, můžete se těšit z krásných záhonů růží obohacených o jedinečné druhy trvalek nebo letniček.

Související články:

Tímto koktejlem zalévejte růže po celý červen. Poupata vykvetou větší než dlaň

Jedná se o nejlepší turbo podporu pro růže. Tímto hnojivem pravidelně zalévám. Keře se topí v poupatech.