Některé rostliny nejen hezky vypadají, ale působí také jako odpuzovač škůdců. Namísto kupování odpuzujících prostředků v obchodě si na zahradě zasaďte tuto rostlinu. Klíšťata a slimáci se od ní budou držet dál.

Monarda je rod rostlin z čeledi hluchavkovitých. Přirozeně se vyskytuje v Severní Americe, Mexiku a Kanadě. Na Slovensku se vysazuje jako okrasná rostlina, ale o jejích neobvyklých vlastnostech ví málokdo. Ukazuje se, že je skvělou zbraní proti škůdcům.

Která rostlina je nejlepší proti zahradním škůdcům? Zasaďte monardu a dejte sbohem slimákům a klíšťatům

Monarda se vyznačuje vzpřímenými stonky rostoucími v trsech. Má hlavaté květy červené, fialové nebo růžové barvy. Kvete od července do září, což z ní činí krásnou zahradní okrasnou rostlinu, která se pěkně kombinuje s jinými rostlinami, ale má i další cennou vlastnost.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ThomasEisman (@tle446)

Monarda je skvělý odpuzovač škůdců. Vylučuje éterické oleje, a proto působí jako odpuzovač klíšťat, slimáků a roztočů, protože nemají rádi silné vůně. Proto ji vysazujte spolu s dalšími repelentními rostlinami, jako je např. levandule, máta nebo rozmarýn., a ochránit tak svou zahradu před nevítanými návštěvníky.

Jak pečovat o monardu? Dodržujte tato pravidla a bude krásně kvést

Monarda roste nejlépe na slunném místě. Daří se jí i v polostínu, ale má méně květů. Nejlepší substrát bude úrodná, mírně vlhká a humusovitá půda.. Je náročná na zálivku. Nemá ráda sucho, takže potřebuje pravidelně zalévat, zejména v horkém počasí. Rostlinu je třeba zbavit převislých květů, což zajistí kvetení v pozdějším období.

Související články: Květina je vhodná pro pěstování na zahradě:

Dejte si ho do kapsy a klíšťata utečou. Roste divoce na loukách

Co klíšťata nesnášejí? Zde je několik dlouhodobě známých přírodních směsí nejen pro lesní túry