Včely patří k nejúčinnějším a nejprospěšnějším opylovačům v našem prostředí. Jejich přítomnost na zahradě může významně přispět ke zdraví rostlin a hojnosti úrody a také obohatit biodiverzitu místního ekosystému. Vytvoření prostoru přátelského včelám je nejen gestem pro ochranu přírody, ale také praktickým a užitečným řešením pro každého zahrádkáře. Odbornice na zahradnictví společnosti Nelson Garden Elin Burén vysvětluje, proč je přítomnost včel na zahradě nezbytná a jak pro ně vytvořit prostor přátelský včelám.

Včely hrají klíčovou roli ve zdraví a stabilitě ekosystémů na celém světě. Jako opylovači přispívají k reprodukci většiny květin a zemědělských plodin. Bez jejich neustálé práce by se mnoho rostlin obtížně rozmnožovalo, což by destabilizovalo ekosystémy a ohrozilo potravinovou bezpečnost. Včely také podporují biologickou rozmanitost tím, že opylují rostliny, které poskytují úkryt a potravu různým formám života. Jejich práce přispívá nejen k výnosům plodin, ale ovlivňuje také barvu a tvar přírodní krajiny, čímž ji činí rozmanitější a atraktivnější.

Výběr rostlin

„Optimální doba pro výsev medonosných rostlin je na jaře, kdy pomine riziko mrazů, i když mnohé lze vysévat i na začátku léta. Před výsevem je důležité dobře připravit půdu, odstranit plevel a zajistit rostlinám vhodné podmínky pro růst. Zvláště cenné jsou pro včely rostliny jako jehličnany, slunečnice nebo měsíček. Existují také medonosné rostliny, které jsou dokonale přizpůsobeny slabším půdám, jako jsou například facelie nebo chrpy.“

– vysvětluje Elin Burén, odbornice na zahradnictví v Nelson Garden.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený společností Nelson Garden AB (@nelsongarden)

Pěstování a péče o medonosné rostliny se příliš neliší od pěstování jiných zahradních rostlin. Nezapomeňte je pravidelně zalévat, zejména v období sucha, a pečujte o půdu. Tím zajistíte, že vaše rostliny budou bohatě kvést a přilákají velké množství opylujícího hmyzu.

Bezpečné prostředí

Včely potřebují nejen potravu, ale také vodu a úkryt. Velmi jim pomůže, když ponecháte části zahrady trochu divoké, s místy, kde mohou najít vodu a úkryt, jako jsou hromady kamení nebo trsy trávy. Vyplatí se také instalovat hmyzí hotely, které lze snadno vyrobit z dřevěných špalků nebo bambusových trubek, případně je jednoduše zakoupit.

Nejdůležitější při vytváření prostoru vhodného pro včely je vyhnout se pesticidům a herbicidům, které mohou být pro včely škodlivé.. Místo chemických pesticidů je vhodné používat např. přírodní a organická hnojivakterá neohrožují zdraví hmyzu a drobných živočichů žijících na zahradě.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený společností Nelson Garden AB (@nelsongarden)

Vytvoření prostoru přátelského ke včelám na vaší zahradě nejen pomáhá chránit tyto vzácné opylovače, ale také obohacuje vaše okolí, zvyšuje biodiverzitu a krásu vaší krajiny. Jednoduché změny v péči o zahradu mohou mít pro tento drobný hmyz velký význam. Stojí za to podniknout kroky na ochranu včel vytvořením míst přátelských včelám, která jsou oázami klidu a krásy zároveň.

Související články:

Tyto druhy rostlin nikdy nevysazujte na zahradě. Nežádoucí návštěvy sršňů jsou sázkou na jistotu

Po včelím nebo vosím bodnutí použijte metody našich babiček. Otok ustoupí a bolest zmizí.