Blog

Jak se zbavit stresu a bojovat s nespavostí?

73views

Probouzíte se ráno ještě unavenější, než když jste šli večer spát? Máte kruhy pod očima a usínáte téměř vestoje? Těšíte se, až ráno ulehnete do postele, ale když na to přijde, nemůžete usnout nebo se během noci stále budíte? Nejste sami, máme pro vás rady, jak bojovat se stresem a nespavostí!

Bez spánku se neobejdeme

Naše tělo se během spánku regeneruje a získává zpět ztracené síly. Kdo se špatně vyspí, cítí se ráno unavený a nepoužitelný a nic se mu nedaří. Navíc se oslabuje jeho imunita, takže se u něj časem může objevit jedna nemoc za druhou.

Věděli jste, že každý z nás stráví spánkem přibližně třetinu svého života? Jeho potřeba se s časem mění, zatímco novorozenci spí téměř pořád, nakonec si vystačíme s 6-8 hodinami spánku denně. Problém je však v tom, že náš život je plný stresu, chceme zvládnout víc, než jsme schopni unést, a starosti si bereme s sebou do postele. Není divu, že toho moc nenaspíme.

Nespavost postihuje až třetinu populace

Nespavost se odborně nazývá insomnie a postihuje až třetinu populace. Jedná se o poruchu spánku charakterizovanou poruchami usínání nebo celého spánkového režimu. Dělí se na přechodnou, akutní a chronickou.

Přechodná nespavost se objevuje tehdy, když nám něco delší dobu leží v hlavě a nemůžeme na to přestat myslet. Pokud na to zapomeneme, problém pomine a my se dobře vyspíme.

Akutní nespavost trvá maximálně měsíc, zatímco chronická nespavost trvá mnohem déle a způsobuje další zdravotní problémy.

Jaké jsou příčiny nespavosti?

Příčin může být mnoho, nejčastěji stres, deprese, osobní problémy, problémy v práci, bolest, změna prostředí, ale také různé nemoci, např. kašel. Chronickou nespavost může způsobovat také nezdravý životní styl (kouření, nadměrná konzumace kávy, nedostatek pohybu), psychické problémy nebo práce na směny.

Jak se zbavit nespavosti a co pomáhá proti stresu?

Pokud i vás trápí nespavost, jistě si kladete otázku, co dělat, když nemůžete spát, a jak se vymanit z bludného kruhu stresu. Máme pro vás několik tipů pro zdravý spánek.

Tip číslo jedna: Pravidelný režim

Choďte spát přibližně ve stejnou dobu a pravidelně vstávejte. Před spaním si dejte uklidňující koupel, večer nejezte nic těžkého, raději lehkou večeři. Vyvětrejte si ložnici nebo prostor na spaní, pořiďte si kvalitní matraci a postel. Zútulněte si ložnici, vhodná je ložnice v přírodním stylu s proutěnými dekoracemi, .

Tip číslo dvě: Neustále se hýbejte

Pravidelný pohyb a cvičení vás unaví a zlepší vám náladu. Nemusíte hned chodit do posilovny, postačí i svižné procházky, jóga, plavání, jízda na kole nebo běh.

Tip číslo tři: Televize do ložnice nepatří

Přemýšleli jste někdy o tom, jak by bylo příjemné moci sledovat televizi z postele? Nic horšího vás snad ani nemůže napadnout. Televize do ložnice nepatří, stejně jako mobilní telefony. Před spaním vše vypněte a neusínejte před televizí v jiné místnosti.

Rada číslo čtyři: Všechny starosti nechte za dveřmi ložnice

Trápí vás něco v práci nebo v okolí partnera či dětí? Pohádali jste se? Jste rozzlobení? Nic z toho si s sebou do postele neberte, nechte to za dveřmi.

Rada číslo pět: V čem spíte?

Věděli jste, že kvalitu vašeho spánku ovlivňuje také vaše ložní prádlo a to, v čem spíte? Někteří lidé spí nazí, jiní v pyžamu nebo , někteří z nás dokonce v ponožkách. Víte, jak si vybrat pyžamo, ve kterém se vám bude dobře spát? A jak vybrat noční košili?

  • Pohodlí je základ. Dámy mohou zvolit pohodlnou noční košili nebo dámské pyžamo, zatímco muži často spí v pánském pyžamu nebo v oblečení na spaní, například v šortkách.
  • Důležité je také Materiál . Bavlněná pyžama jsou oblíbená, protože jsou příjemná na těle. Pokud jde o materiál noční košile, kromě bavlněných nočních košil jsou oblíbené také saténové noční košile, které během teplých letních nocí příjemně chladí.
  • I na délce záleží. Jak dlouhá by měla být vaše noční košile? Rozhodnete se pro krátké nebo dlouhé pánské pyžamo?
  • Dobře si vyberte i barvu. Někteří lidé dávají přednost jednobarevné noční košili nebo pyžamu, jiní volí pyžamo nebo noční košili s potiskem, případně barevnou noční košili.
  • Během chladných nocí se mohou hodit také teplé ponožky.

Náš tip: Kvalitní pyžamo nebo noční košile jsou také pěkným dárkem.

Tip číslo šest: Vyzkoušet můžete také aromaterapii.

Nespíte, i když jste unavení? Nemůžete se před spaním pořádně uvolnit? Vyzkoušejte aromaterapii, která vás uklidní, zklidní a pomůže vám usnout regeneračním spánkem. Vyzkoušejte vůni bylinek, jako je levandule, heřmánek, rozmarýn nebo šalvěj.

Leave a Response