Právě teď je sezóna pivoněk, což jsou nádherné, nápadné květiny, které se velmi často kupují v řezané podobě do domácnosti. Abyste se však mohli dlouho těšit z jejich krásy, musíte vědět, jak o tyto květiny pečovat, aby ve váze vydržely mnoho dní a stále vypadaly skvěle. Zde je návod, jak na to.

Pivoňky ve váze mohou být krásnou dekorací. Často však již po několika dnech vyblednou a nevypadají tak pěkně. Naštěstí to lze napravit dobrou péčí o květiny, ale také použitím osvědčených metod, díky nimž pivoňky ve váze vydrží déle. Podívejte se, jak o tyto květiny pečovat.

Jak pečovat o pivoňky ve váze? Zde je návod, jak začít

Pokud se chcete z pivoněk ve váze těšit dlouho, musíte se o ně od začátku dobře starat. Proto byste měli hned, jakmile květiny přinesete domů. najít vhodné místo.

Pivoňky nemají rády silné sluneční světlo a nejlépe se jim bude dařit na světlém místě, ale zároveň, kde nebudou přímo vystaveny slunečnímu záření.. Dalším důležitým krokem je důkladné umytí vázy, do které budete květiny umísťovat. Kromě toho nesmíte zapomenout použít správnou vodu. Doporučuje se, abyste pivoňky vložit do mírně chladné, ale ne studené vody., kterou naberete přímo z kohoutku nebo ji předem převaříte.

A nezapomeňte pravidelně vyměňujte vodu za čerstvou. Důležité je také, aby stonky pivoněk byly ponořené ve vodě alespoň 10 až 12 cm.

Jak pečovat o řezané pivoňky ve váze?

Po dodržení těchto základních kroků musíte vědět, jak správně pečovat o řezané pivoňky, aby rychle nezvadly. Především byste měli lehce zastřihnout stonky květů, seřízněte je pod úhlem 45 stupňů a zkraťte je o 2 až 3 cm. Stříhání je třeba opakovat každé 3 dny.

Kromě toho je vhodné odstranit listy pivoňky z části, která bude ponořena do vody.e, protože pod vlivem vody by mohly začít hnít a nepříznivě ovlivnit stav květů. Kromě toho musíte pravidelně odstraňovat odumřelé části rostlin, jako jsou žloutnoucí listy nebo okvětní lístky pivoněk. Díky tomu budou svěžejší a hezčí.

Na druhou stranu, pokud se pivoňky po několika dnech neotevřou a jejich květy zůstanou uzavřené, můžete po zastřižení stonků je na chvíli vložte do teplé vody a poté je ihned vraťte do vázy se studenou vodou.. Po 20 minutách květiny opět přeneste do vázy, tentokrát však s vlažnou vodou. Poupata by se měla začít rychle rozvíjet.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Blumen und Concept Store in Engelskirchen (@hej_flowers_)

Co lze udělat pro to, aby pivoňky vydržely ve váze déle?

Kromě výše uvedené péče stojí za to znát několik účinných způsobů, jak prodloužit životnost pivoněk ve váze. Zde je seznam osvědčených metod, které vám umožní užívat si krásu těchto květin déle:

  • Do vázy se doporučují následující přípravky vložte minci, protože měď zabrání vzniku plísní a hub ve vodě.
  • Ve studené sladké vodě je vhodné přidat trochu kyseliny citronové nebo octa..
  • Do vázy můžete dát vodu přidejte 1 lžičku cukru a důkladně promíchejte.. Bude působit jako kondicionér.
  • Abyste zabránili růstu bakterií, můžete do vázy přidat půlku rozdrceného aspirinu.

Související články:

Kdy přesazovat pivoňky? Toto je nejhorší termín. Zahradník říká, že už nebude co zachraňovat.

Tuto kúru můžete na zahradě nasadit v červnu. Květiny budou kvést jako šílené