Blog

5 návyků, které mohou výrazně zlepšit zdraví vašeho mozku

157views

Jakkoli je mozek důležitý pro naše fungování, nevěnuje se mu zdaleka tolik pozornosti jako některým svalovým skupinám (nebo dokonce vráskám). Pokud se nejedná o závažné onemocnění, většina z nás pocítí příznaky úbytku kognitivních funkcí až ve středním věku.

Pomůže to vašemu srdci, ochrání vás to před jinými nemocemi, budete více propojeni s ostatními lidmi a optimističtější. Budete žít déle a lépe. Kdo by to nechtěl?

Ať už je vám 20 nebo 60 let, zde je pět odborníky podpořených návyků, které si můžete osvojit, aby váš mozek získal náskok:

Procházky s přítelem

Pravidelný pohyb je jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat pro zdraví svého mozku. Nemusíte být zrovna triatlonisté, abyste mohli těžit z jeho výhod. Výzkum ukazuje, že u starších lidí, kteří se často věnují „rekreační chůzi“, je menší pravděpodobnost vzniku Alzheimerovy choroby než u těch, kteří se jí nevěnují.

Trojnásobnou hrozbou proti Alzheimerově chorobě je procházka s přítelem. Získáte aerobní cvičení, které pomůže vašemu mozku, mentální stimulaci z konverzace a – pokud je vám přítel sympatický – můžete si popovídat o všem, co vás trápí.

Tato kombinace cvičení, sociálního kontaktu a snížení stresu je silným mozkovým stimulátorem. Ať už si stanovíte týdenní termín, kdy půjdete na procházku s přítelem, nebo zavoláte svým blízkým pokaždé, když vstoupíte na chodník, váš mozek vám za společnost poděkuje.

Meditace za 10 minut

Stres je nepřítelem zdravého fungování mozku. Věda již dávno zjistila, že vystavení chronickému stresu může poškodit hipokampus a zhoršit naši paměť. Vzhledem k tomu, že život nebude v dohledné době méně stresující, je dobrým nástrojem v boji proti úzkosti a neklidu pravidelné praktikování meditace.

Na stylu nebo způsobu meditace nezáleží tolik jako na vaší důslednosti. Najděte si něco, co vás baví – řízené vizualizace, zpívání manter, jednoduchá dechová cvičení – a zařaďte aktivní snižování stresu do své každodenní rutiny.

Vedení deníku vděčnosti

Být cynikem není jen špatná nálada. Škodí také vašemu mozku. Studie ukazují, že opakované negativní myšlení je potenciálním ukazatelem zvýšeného rizika demence a poklesu kognitivních funkcí. Trénink hledání pozitivních stránek pomocí vděčnosti může být účinným lékem, ale změnit své myšlení není snadné. Kombinace tohoto návyku s jiným cvičením, které je pro mozek příznivé, jako je psaní rukou, může být silným úderem.

Nejste příznivci psaní deníku? Zkuste psát dopisy svým blízkým, což je další způsob, jak posílit svůj mozek kombinací síly rukopisu a sociální angažovanosti.

Dodržujte jednotný čas spánku

Naše tělo má lymfatický systém, který odstraňuje všechny nepříjemné látky, ale mozek ne. Jsou zde dutiny, kterými proudí krev a mozkomíšní mok. Vědci zjistili, že když spíme, určité mozkové buňky se smršťují a bobtnají, aby umožnily mozkomíšnímu moku snadněji odtékat a vyčistit se od všeho svinstva, které jsme v mozku během dne zanechali.

Tento objev vedl vědce k domněnce, že souvislost mezi nedostatkem spánku a Alzheimerovou chorobou do značné míry souvisí s tím, že mozek nemá dostatek času na to, aby tyto toxiny vyčistil. I když spíte každou noc jen o hodinu méně, než je doporučená doba, zvyšujete tím riziko demence.

Nejlepší způsob, jak bojovat s nedostatkem spánku? Dodržujte důsledný čas spánku, který vám umožní spát alespoň sedm hodin.

Vyberte si nový týmový sport

Učení je další klíčovou součástí zdravého fungování mozku. Učení se novému jazyku nebo dovednostem však není jedinou cestou, jak se mu věnovat. Pokud chcete svůj mozek skutečně udržet v chodu, ať už se přihlásíte do studia jógy, chodíte na hodiny společenského tance nebo hrajete s přáteli basketbal, jakákoli aktivita, která kombinuje fyzickou aktivitu, učení a sociální zapojení, je zaručeným povzbuzením mozku.

Lidé jsou od přírody společenské bytosti a výzkumy stále potvrzují, že vztahy jsou pro náš mozek prospěšné. Jedna studie zjistila, že smysluplné sociální zapojení s přáteli, rodinnými příslušníky, a dokonce i s cizími lidmi může snížit úbytek šedé hmoty (mozkové tkáně zodpovědné za normální každodenní fungování) a s tím související úbytek kognitivních funkcí.

Zlepšit zdraví mozku neznamená přehodnotit svůj život. Nejdůležitější je najít si činnosti, které vás opravdu baví, a vydržet u nich. Začlenění několika návyků šetrných k mozku může změnit fungování vašeho mozku dnes, zítra i po letech.

Leave a Response