Pokud vám po obědě zbyly vařené brambory, můžete je během několika minut proměnit v nové chutné jídlo. Tady je návod, jak na to:
Než si povíme, jaká jídla lze ze zbytků brambor připravit, zde je návod, jak upéct ty nejchutnější americké brambory:
Příloha jako základ nového jídla
Brambory jsou spolu s bramborami nejčastější přílohou ve slovenských kuchyních. Často se stává, že nám od oběda zbyde porce nebo dvě vařených brambor. To je ideální příležitost, jak zbytky brambor proměnit v chutnou večeři. Zde je několik nápadů na přípravu opravdu rychlých bramborových jídel:
Chutné a rychlé pokrmy z vařených brambor
1. Pečené brambory se slaninou a rozmarýnem
Pokud máte rádi pečené brambory, tato rychlovka vás potěší. Stačí na pánvi rozehřát kapku oleje, přidat kostičky slaniny a uvařené brambory. Obě ingredience osmahněte do křupava a na poslední chvíli přidejte půl lžičky nasekaného rozmarýnu.
Opečené brambory jsou vynikající s nakládanou zeleninou.
Pokud dáváte přednost bramborám pečeným v troubě, máme pro vás perfektní tip:
2. Tradiční fučka
I tento chutný pokrm našich prababiček zabere jen chvilku. Stačí chvíli povařit již uvařené brambory s trochou vody, přidat lžíci mouky a míchat, dokud nevznikne kaše. Dochutíme ji kapkou mléka a solí a necháme v přikrytém hrnci asi 10 minut odstát.
Mezitím na sádle dozlatova osmažte na plátky nakrájenou cibuli a fusky podávejte posypané opečenou cibulkou.
Fusekle se velmi podobají bramborové kaši. Jak připravit několik chutných variant této oblíbené přílohy se dozvíte ZDE:
3. Bramborovo-sýrové lívance
Toto je asi naše nejoblíbenější jídlo ze zbytků brambor. Uvařené brambory stačí rozmačkat s trochou mléka, vejcem, trochou mouky, špetkou černého pepře a přidat kopeček strouhaného sýra. Pak už jen stačí v dlaních vytvarovat lívance, lehce je obalit v mouce a usmažit je na rozpálené pánvi dozlatova.
Výborné jsou s trochou zakysané smetany, do které jsme zamíchali nasekanou pažitku.
Vyzkoušejte tyto bramborové lívance, které jsou ještě chutnější, ale podobně jednoduché na přípravu:
4. Bramborové lokše
Milujeme lokše jen potřené rozpuštěným máslem a lehce osolené. Proto vždy uvítáme zbytky vařených brambor. Stačí je rozmačkat nebo rozmačkat, přidat asi třetinu jejich váhy v hladké mouce, špetku soli a vyválet z nich tenké placičky, které pak nasucho osmažíme na pánvi nebo na roštu.
Vyzkoušejte také tyto fantastické chlebíčky nakrájené na tenké plátky, jejichž příprava těsta sice trvá déle, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Norské brambory lokše (Lefse)
Fantastické tenké lokše, těsto vyžaduje delší přípravu, ale výsledek…
5. Bubliny a pískání
Zbytky vařených brambor spojte se zelím a upečte tradiční britský pokrm. Zde je recept:
Bramborové placky ze včerejšího oběda (Bubble and squeak)
Pokud vám zbyla bramborová kaše od včerejšího oběda, Britové mají velmi snadný způsob, jak ji…
A pokud jste si k obědu udělali bramborovou kaši, můžete z ní vykouzlit i další chutné pokrmy. Tady je návod, jak na to: