Blog

Běžné sladidlo obsažené ve žvýkačkách a dokonce i v zubní pastě je spojeno s dvojnásobným rizikem mrtvice a infarktu.

91views

 

Nedávná studie zveřejněná v časopise European Heart Journal odhalila, že xylitol – sladidlo běžně používané ve výrobcích, jako jsou žvýkačky a zubní pasty – může zvyšovat riziko vzniku srdečních onemocnění a mrtvice. Cílem výzkumu, který provedl tým vědců z Centra pro kardiovaskulární diagnostiku a prevenci v Clevelandském institutu pro lékařský výzkum ve Spojených státech, bylo zjistit, které látky a chemické sloučeniny přítomné v krvi analyzovaného vzorku představují největší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Závěry studie ukázaly, že požití tohoto nízkokalorického sladidla může mít za následek až dvojnásobné zvýšení rizika mrtvice a srdečních onemocnění, a při nadměrném požití dokonce vést ke smrti konzumenta.

V rámci studie bylo analyzováno více než tisíc vzorků krve a zkoumaly se účinky konzumace xylitolu na organismus. „Dali jsme zdravým dobrovolníkům typický nápoj s xylitolem, abychom zjistili, jak vysoko se jeho hladina zvýší, a ta se zvýšila 1000krát. Když sníte cukr, hladina glukózy se může zvýšit o 10 nebo 20 procent, ale nezvýší se tisícinásobně,“ vysvětlil Stanley Hazen, jeden z autorů studie, v prohlášení vydaném institutem.

Výzkum odhalil, že nadbytek tohoto sladidla v krvi má za následek zvýšení rychlosti procesu srážení krve, což může mít za následek tvorbu sraženin, které jsou zodpovědné za infarkty a mrtvice. „V našich krevních destičkách existuje receptor, kterému zatím nerozumíme, který rozpoznává tuto molekulu a signalizuje krevním destičkám, že se budou častěji srážet. Naše chuťové pohárky nedokážou rozlišit strukturu cukru a jiných sladidel, ale naše krevní destičky ano,“ řekl Hazen.

Kromě negativních účinků, které má xylitol na organismus, vědci identifikovali také další sladidlo – erytritol – které představuje podobné riziko pro kardiovaskulární systém. Stejná skupina vědců se již podílela na studii podobného charakteru – publikované v roce 2023 – která spojovala užívání erytritolu s těmito patologickými stavy. Tento vědecký výzkum, zveřejněný v únoru loňského roku, odhalil, že u lidí s vysokým obsahem erytritolu v krvi se zdvojnásobilo riziko infarktu a mrtvice.

Co je to xylitol?

Xylitol, podobně jako cukr, je nízkokalorické sladidlo, které se hojně používá při výrobě žvýkaček bez cukru, zubních past, elixírů a sirupů a také v potravinách včetně pečiva, omáček – např. kečupu – arašídového másla, pudinků a dalších.

Toto sladidlo se přirozeně vyskytuje také v potravinách, jako je květák, lilek, salát, houby, špenát, švestky, maliny a jahody. Množství obsažené v těchto potravinách by však nemělo být dostatečné, aby mělo negativní vliv na kardiovaskulární systém. „Když si to spočítáte, zjistíte, že je potřeba doslova tuna ovoce, aby to odpovídalo diabetické sušence, která může mít devět gramů xylitolu, což je typické množství uvedené na etiketě,“ vysvětlil Hazen.

Xylitol, prodávaný jako přírodní sladidlo, však nezvyšuje hladinu cukru v krvi, a proto mnoho odborných sdružení doporučuje používat tyto látky jako náhradu cukru u lidí s obezitou, cukrovkou nebo před diabetem za účelem kontroly hladiny glykémie. „Lidé ohrožení cukrovkou však patří k nejzranitelnějším vůči srážlivosti krve. Zaměřujeme se na nesprávné lidi,“ řekl Hazen.

Leave a Response