Blog

Při kolika stupních je nejlepší klimatizovat v teplejších dnech?

71views

V teplejších dnech se hodně zvyšuje používání klimatizačních jednotek – v poslední době je tato praxe téměř povinná. Bez ohledu na veškerý komfort, který je schopna poskytnout, byste si však měli být vědomi některých situací, které mohou přímo ovlivnit vaše zdraví i peněženku.

Pokud nevěnujete náležitou pozornost její údržbě, může se vaše klimatizace dokonce stát prostředkem šíření nemocí přenášených vzduchem. Alergická onemocnění a rýma patří mezi onemocnění způsobená klimatizačními systémy, které nebyly řádně udržovány. Zde je několik základních tipů, které mohou ještě více zlepšit prostředí kolem vás ve stále horkých dnech.

Čištění

Jednou z položek, které si zaslouží větší pozornost, je udržování čistoty klimatizace vzhledem k jejímu neustálému používání během letních dnů. K čištění vnitřní jednotky a dálkového ovládání používejte suchý hadřík. Pokud je vnitřní jednotka velmi znečištěná, použijte hadřík navlhčený čistou vodou, nepoužívejte chemické přípravky. Přední panel vnitřní jednotky lze sejmout. Opatrně jej sejměte a k čištění použijte suchý hadřík. Otevřete přední panel a opatrně vyjměte filtry.

Zkontrolujte, zda je váš spotřebič vybaven filtrem HEPA nebo filtrem s aktivním uhlím. Tyto filtry mají pouze některé modely. V takových případech nepoužívejte vodu, ale pouze vysajte nebo je vyměňte. Po vyjmutí nylonových filtrů je vyčistěte vysavačem a poté pod tekoucí vodou. V případě potřeby použijte neutrální mýdlo. Před vložením zpět do přístroje díly důkladně osušte. Tato opatření mají zajistit, aby vzduch cirkulující ve vašem prostředí byl zdravější a pomohl s cílem snížit spotřebu energie. Klimatizované prostředí s čistým a bezpečným vzduchem je nejdůležitější.

Prevence

Dalším velmi důležitým bodem je občasné vyhledání pomoci úzce profilovaného odborníka za účelem kompletní kontroly klimatizace. Ten posoudí její výkon, zanalyzuje výkon, zatížení plynem, provede vyčištění venkovní jednotky a v případě potřeby i výměnu komponent.

Charakteristika prostředí

Klimatizace musí být vhodná pro vaše prostředí. Použití poddimenzovaného spotřebiče může zvýšit spotřebu energie a zabránit dosažení optimální teploty chlazení. Některé důležité body, které je třeba vzít v úvahu, jsou: velikost místnosti, výskyt slunečního světla, počet běžně přítomných osob, počet a velikost dveří a oken.

Ideální teplota

Mnoho spotřebitelů se snaží mít prostředí s příjemnou teplotou a zároveň kontrolovat spotřebu elektřiny, a proto se ptají, jaká je ideální teplota pro udržování jejich klimatizace. Odborníci se domnívají, že ideální teplota pro klimatizaci vnitřních prostor v létě je mezi 23 °C a 26 °C. Udržování jednotky v tomto rozmezí zajistí úsporu účtů za elektřinu a tepelný komfort. Pokud je však příliš horko, můžete ji nastavit na stupně mezi 20 °C a 23 °C.

Správná volba

V případě, že budete dodržovat tyto tipy a opatření, budete mít určitě mnohem příjemnější klimatické prostředí a ušetříte peníze. Koupě nesprávného modelu klimatizace způsobí vyšší spotřebu energie. Spotřebitelé často obviňují jednotku z nízkého výkonu – přitom ve skutečnosti vybraná klimatizace jednoduše není vhodná pro dané prostředí. Naštěstí jsou k dispozici stále úspornější modely. Instalace správné klimatizace v létě přinese v horkých dnech velkou úlevu. Chcete-li vybrat správný model, poraďte se s kompetentními odborníky a získejte všechny potřebné rady.

Leave a Response