Blog

Bez chemie a octa. Zbavte se vodního kamene v konvici úplně snadno

34kviews

V kuchyni se můžeme setkat se dvěma typy rychlovarných konvic. Někteří používají tradiční, zatímco jiní vaří vodu v elektrických konvicích. Ať už se však rozhodneme pro kteroukoli variantu, musíme se o konvici řádně starat.

V elektrických i tradičních konvicích se může usazovat vodní kámen a usazeniny. To ovlivňuje jejich funkčnost. Odkud se vodní kámen bere a jak ho lze odstranit? Dovolte nám rozptýlit veškeré pochybnosti.

Vodní kámen v konvici vzniká přirozeně

V některých oblastech se vodní kámen v konvici tvoří velmi pomalu a je prakticky neviditelný. V jiných se však tvoří téměř okamžitě. Co to ovlivňuje? Především je důležitý stav vody.

Ať už zvolíte elektrickou nebo klasickou konvici, vodní kámen se bude tvořit. Ten se objevuje rychleji, pokud je voda v dané oblasti tvrdá. Nicméně i v případě měkké vody se vodnímu kameni nevyhnete.

Při varu vody se srážejí minerály, které se pak usazují na stěnách konvice a dalších částech spotřebiče. To ovlivňuje výkon konvice, proto se musíme vodního kamene co nejdříve zbavit.

Jak působí vodní kámen na konvici?

Vodní kámen usazený na stěnách a na topném tělese uvnitř spotřebiče může způsobit, že konvice nebude správně fungovat. Voda se vaří déle. Někdy se také může objevit nepříjemný zápach zevnitř.

Konvici pravidelně myjte, abyste odstranili vodní kámen. Zabráníte tak tvorbě velkých vrstev usazenin. Jaký je nejlepší způsob odstranění vodního kamene? Kyselinu citronovou a ocet vůbec nemusíte používat.

Jak odstranit vodní kámen z varné konvice

Vodní kámen z konvice můžete odstranit pomocí jedlé sody. Stačí smíchat dvě lžíce jedlé sody s vodou a nalít ji do konvice. Směs nechte ve spotřebiči 2 hodiny a poté jej dobře vymyjte.

Další možností je použití bramborových slupek. Vložte je do konvice, zalijte vodou a vařte. Vodní kámen a usazeniny okamžitě zmizí. Konvice bude jako nová, nesmíme však zapomínat na pravidelné čištění spotřebiče.

Leave a Response