Blog

Klimatizace vydává podivný zvuk – zde je jeho příčina

256views

Moderní klimatizační zařízení využívají technologii snižování hluku, která udržuje hladinu hluku mezi 25 a 55 dB v závislosti na typu zařízení. Hluk klimatizace je sice poměrně nepříjemný, ale může vám pomoci poznat, že se něco pokazilo dříve, než dojde k poruše, která si vyžádá nákladnou opravu nebo výměnu dílů.

Sestavili jsme seznam zvuků klimatizace, se kterými se můžete setkat, a jaké problémy představují.

Pokud slyšíte hluk z , který zní jako agresivní bušení, jedná se s největší pravděpodobností o problém s kondenzátorem. Do kondenzátoru se dostaly cizí částice. Odstraňte víčko kondenzátoru a odstraňte tyto prvky, nebo zavolejte technika.

Uvolněné šrouby. Vnitřní i venkovní klimatizace při zapnutí vibrují. Tyto vibrace časem způsobí uvolnění šroubů. Problém lze snadno vyřešit: utáhněte šroubováky.

Poškozený motor ventilátoru nebo kompresoru. Výměna těchto dílů je bohužel poměrně nákladná. Pokud jednotka překročila hranici deseti let, je lepší koupit novou klimatizaci než utrácet peníze za opravy.

Vydává vaše klimatizace pronikavé pískání? Může to být způsobeno několika příčinami:

Vadná ložiska motoru ventilátoru. Skřípání kovu o kov při zapnutí zařízení znamená, že ložiska motoru ventilátoru jsou vadná a je třeba je vyměnit.

Opotřebovaný nebo přetržený řemen. Opotřebovaný nebo přetržený řemen ventilátoru rovněž způsobuje pískání. Obraťte se na odborníka, aby řemen vyměnil nebo opravil.

Vysoký tlak v kompresorové jednotce. Doprovázeno velmi hlasitým pískáním. Okamžitě vypněte klimatizaci a zavolejte kapitána.

Slyšíte neustále hlasité syčení vycházející z běžící klimatizace? Zde jsou uvedeny možné příčiny:

Únik freonu. Může být způsoben poruchou chladicího potrubí. K odstranění tohoto problému budete muset kontaktovat odborníka, protože sami si s ním neporadíte.

Vysokotlaký kompresor. Pokud slyšíte syčivý zvuk, který se po chvíli změní v pískání, jedná se o problém s kompresorem. Vypněte klimatizaci a zavolejte odborníka.

Cvakání na začátku a na konci chladicího cyklu je normální. Co není normální, je cvakání, které nemizí. Podívejme se na možné příčiny.

Cizí předmět ve ventilátoru. Pokud venkovní jednotka vydává cvakavé zvuky, je ve ventilátorech s největší pravděpodobností cizí předmět, který je třeba odstranit.

Problémy s napájením kompresoru. Pokud dojde k poruše napájecího kondenzátoru, kompresor nedostane správné napětí a cvakání je neúspěšný pokus o zapnutí venkovní jednotky.

Ventilátor je uvolněný. Uvolnil se upevňovací prvek a ventilátor naráží do krytu venkovní jednotky. Výsledkem je cvakavý zvuk.

Vadný termostat. To zabrání zapnutí jednotky a uslyšíte hlasité cvakání. Tento problém nemůžete sami odstranit.

Motor střídavého proudu vydávající tichý bzučivý zvuk není neobvyklý. Někdy však zařízení začne bzučet. K tomu dochází, pokud:

Nízké mazání. Motor, který potřebuje mazání, bude zpočátku vydávat bzučivý zvuk. Pokud jej však budete provozovat bez odstranění problému, změní se v hlasité skřípání.

Porucha startovacího relé. Porucha stykače způsobuje bzučivý zvuk, protože vodič AC dolů dostává napájení, ale nedokáže se zapnout. Pokud budete tento problém ignorovat, zvuk se změní v ohlušující bzučení.

Ohnutá žebra výměníku tepla. Pravidelná údržba klimatizace pomůže udržet žebra výměníku tepla v perfektním stavu.

Chrastivé zvuky se mohou objevit, pokud:

Nesprávné utěsnění vedení chladiva. Úniky chladiva mohou kromě syčivých zvuků způsobovat také chrčení.

Nadměrná vlhkost v klimatizačním zařízení. Ucpání potrubí pro odvod kondenzátu způsobuje hromadění vlhkosti. Stejný problém se může vyskytnout při poškození vypouštěcího čerpadla.

Klimatizace, která vydává zvuk, jako by něco kapalo, může být důvodem k obavám. Nepropadejte hned panice, může to být způsobeno nadměrnou vlhkostí, která se dostala do odkapávače. Je to zcela normální. Kapající zvuk se však stává problémem v důsledku nadměrné kondenzace.

Vysoká úroveň kondenzace. Velké množství kondenzátu může způsobit přetečení vany. Chcete-li tento hluk odstranit, musíte nádržku vyprázdnit.

Leave a Response