Blog

Jak klimatizace způsobuje bolesti hlavy – co by měl každý vědět

97views

Odborník uvádí tři problémy, které vyvolává dlouhý pobyt v klimatizované místnosti. Patří mezi ně:

  • Dehydratace – klimatizace může snížit vlhkost vzduchu v místnosti, což vede k dehydrataci. Dehydratace je jednou z příčin migrény.
  • Suchost sliznic – klimatizace způsobují suchost sliznic, včetně nosní sliznice. To může vést k podráždění a bolestem hlavy.
  • Křeče – přímý závan studeného vzduchu z jednotky může způsobit zúžení cév a křeče v hlavě, což může vést k záchvatům migrény.

“ Moderní klimatizační jednotky obecně nemají vliv na hladinu kyslíku v místnosti. Pokud jsou však okna těsně zavřená, není umělé větrání a v místnosti je velký počet lidí, může se hladina kyslíku snížit. To může vést k pocitům únavy, bolestem hlavy a snížené koncentraci,“ upozorňuje Mashkowski.

Podle lékaře je nutné pravidelně větrat místnosti, kde vzduch prochází klimatizačním systémem. To pomáhá odstraňovat škodliviny, jako je prach, alergeny, chemické látky a další škodlivé částice, které se mohou nacházet v interiéru. Větrání pomáhá nahradit použitý vzduch v místnosti čerstvým vzduchem bohatým na kyslík a udržuje optimální vlhkost v místnosti, čímž zabraňuje vysychání sliznic a souvisejícím problémům.

„Četnost větrání závisí na mnoha faktorech, jako je počasí, přítomnost znečištění, počet osob v místnosti atd. Obecné doporučení je však následující: doporučuje se větrat místnost jednou za 2-3 hodiny otevřením oken na 15-20 minut za účelem výměny vzduchu,“ radí MUDr.

Pravidelné používání klimatizace může vést k vysušování vzduchu a ztrátě vlhkosti, což časem vede ke vzniku suché a vrásčité pokožky. Neustálé vysušování pokožky dále ovlivňuje vrstvy epidermis a způsobuje její olupování a svědění.

Časté vystavování chladnému vzduchu může zhoršit toleranci vůči horkému počasí. Při přechodu z klimatizované místnosti na rozpálenou ulici je možné vyvinout silnou teplotní toleranci. To může vyvolat závažná onemocnění kardiovaskulárního systému, vysvětluje dále odborník.

Více informací:

Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje konzultaci s odborníkem!

Leave a Response